Május 21. Kedd, Konstantin

Azt hittünk olcsóbb kidobni – hát nagyon nem!

Zöld zóna
2019. április 15. 16:00
null

A hulladék kérdése napjainkban égetőbb, mint bármikor máskor. Az óceánokat elárasztó szemét már olyan ökológiai katasztrófával fenyeget, mely globális léptékű. A szemét azonban egyre csak termelődik, hiszen nem figyelünk oda eléggé!

Nekünk kéne figyelni?

Igen, a felelősség miénk, embereké, minden egyes személlyé. Nem csak arról van szó, hogy valamiért belénk kódolódott, hogy amit használtunk, egyszerűen elhajítsuk. Az is gond, hogy az egész ipar olyan megoldásokra épül, melyek döbbenetes mennyiségű hulladékot termelnek.

kép:mnn.com

Erre született anno megoldás gyanánt az újrahasznosítás ötlete, ami nem igazán működik megfelelően. Hogy miért nem? Egyrészt azért, mert mi, emberek nem szelektáljuk a szemetet. Egyszerűbb, gyorsabb és kényelmesebb minden egy helyre hajítani, és azt mondani magunknak: nem számít, én csak egy ember vagyok, majd a többiek szelektálnak. A másik fontos gond az újrahasznosítással nem kevésbé nevetséges: az ára.

Pénz, pénz, pénz

Bizony, a szemétből újra terméket létrehozni drága dolog. Tonnánként több száz dollárra rúg az újrahasznosítás összege, ami nem éri meg üzletileg a gyártóknak. Vagyis pusztán a haszon miatt áldozzuk fel Földünket.

Nos, egy új kutatás rámutatott, hogy erősen szűklátókörűen álltunk hozzá ahhoz, hogy olcsóbb eldobni, mint újrahasznosítani. dr. Nicola Beaumont kutató, aPlymouth Tengeri Laboratórium munkatársa a tanulmány vezetője, melyben kifejtik, hogy az óceánok szennyezése komoly összegeket emészt fel az akvakultúra, az általános jóllét, a turisztika és a rekreáció területén. Ezt most először sikerült számszerűsíteni is. Mintegy 2.5 milliárd dolláros összeget emészt fel az óceáni szemét évente. Ráadásul ahogyan a kutató elmondta, ez még csak egy kutatás, ennél lényegesen szélesebb körű elemzésekre lenne szükség, hogy pontosabb összegeket kaphassunk, ami még annál is jóval magasabb lehet, mint amire a tanulmány jutott.

kép:money.howstuffworks.com

Kicsit talán jobban értelmezhető az összeg, ha az újrahasznosításhoz viszonyítjuk. Egy tonna szemét feldolgozása és termék formájában való újra alkotása - mint ahogyan azt írtuk – több száz dollárba is kerülhet. Ugyanakkor ha ez a szemét az óceánban végzi, akkor több ezer dolláros kárt okoz minden egyes tonnája. A megoldás azonban csak részben az újrahasznosítás. Az igazi megoldás az, ha szemetet egyáltalán nem termelünk, hiszen olyan többször használható anyagok is a rendelkezésünkre állnak, amikkel a csomagolás, tárolás, és sok más folyamat is tökéletesen megoldható – szemét termelése nélkül!

lead kép:news.nationalgeographic.com

óceánpénzszemétújrahasznosításemberélet