Május 23. Csütörtök, Dezső

Áram nélkül is lehet hűteni

null

Nagyanyáink nagyon értettek ahhoz, hogy hogyan oldják meg a ház körüli problémákat a lehető legkevesebb energiabefektetéssel. Ennek egyszerű oka az volt, hogy sok helyen nem volt áram, így kénytelenek voltak a hagyományos lehetőségeket a tökélyre fejleszteni.

Hűteni pedig kell

A hűtő az emberiség egyik nagy találmánya, ez vitathatatlan. Sokáig a tartósítás szinte egyetlen valóban hatásos módja a besózás volt, és így nem igazán lehetett biztosítani az egészséges és változatos táplálkozás feltételeit. Nagy és dédanyáink korában sem létezett még mindenhol a hűtő, ám erre is létezett megoldás. Ez pedig a földbe ásott pince, vagy kamra volt, mely évtizedekig, sőt évszázadokig megállta a helyét.

kép:shejipi.com

Nagy előnye hogy semmiféle külön energiabehatást nem igényel, ha egyszer elkészült, akkor abban egész éveben közel azonos hőmérséklet uralkodik, függetlenül attól, hogy odakint éppen mínuszok vannak, vagy hőségriadó.

Újra régit

Sokan érzik úgy, hogy az emberiség túlságosan is függ a gépektől, és keresik a lehetőségeket ahhoz, hogy a mindennapjaikban visszatérhessenek a zúgó masináktól mentes életbe. Így van ezzel Floris Schoonderbeek holland tervező is, aki a már említett földbe ásott hűtőt gondolta újra.

Találmánya sikerét jól mutatja, hogy 2015-ben a hűtőt a Holland Formatervezési Díjra is jelölték. A férfi lényegében egy olyan műanyagból készült gömböt tervezett, melyet be kell ásni a földbe. A kiásott föld visszakerül a gömb felszínére, abból csak az ajtó látszik ki, mely egy kis folyosószerűséggel emelkedik ki. Így pedig elérhető, hogy a kitermelt föld visszakerülve hőszigetelőként funkcionáljon, amivel a szigetelés 1 méter, vagy annál is vastagabb lesz.

kép:boldl.com

A hűtésről ezen felül a talajvíz is szerepet játszik, egy cső segítségével. Mindezek együttesen lehetővé teszik, hogy a leásott egységben a hőmérséklet állandóan 10-12°C között legyen, ami a legtöbb élelmiszer számára az a hőmérséklet, amin a legtovább marad friss. A hűtő, akárcsak elődje, az előzetes ásás mellett semmilyen más energiabefektetést nem igényel, bár tény, hogy kissé körülményes a használata, hiszen nincs annyira kéznél, mint konyhai megfelelője.

Teret azonban biztosít, hiszen lényegesen nagyobb, mint egy normál hűtő, benne fa polcokon lehet tárolni az ételeket. Ha kicsit utána olvasunk, akkor olyan praktikákkal is kiegészíthető a tökéletes eredmény érdekében, mint a homokban tárolt répa, az egymáshoz hozzá nem érő almák, vagy a szalma közé rejtett tojások. Ezekkel a megoldásokkal egy háztartás biológiai lábnyomát jelentősen lehet csökkenteni, ráadásul akkor sem kell a szívünkhöz kapni, ha éppen áramkimaradás van, hiszen ez ebben az esetben csak annyit jelent, hogy gyertyafénynél kell válogatnunk a finomságok közül a tökéletesen üzemelő hűtőben.

lead kép:pinterest.com