Április 12. Péntek, Gyula

Vegyszermentesen is tiszta fürdőszoba

Zöld zóna
2019. március 20. 08:00
null

A fürdőszobai takarítás rendszerint az a pont, ahol elbukik a vegyszermentes élet utópiája. Hiszen itt azért durva szennyeződések is gyakran fordulnak elő. A WC pedig különösen érzékeny terület az édesanyák számára, akik a fertőzésektől félve inkább a vegyszerek mellett döntenek. Ezeket utána el is kell zárni, és nagyon odafigyelni, hogy a gyerek a közelébe se menjen.

Vegyszer mindenképpen?

Ha olyan anyagokat használunk, amiket csak kesztyűben szabad alkalmazni, és a gyerekeink elől gondosan el kell zárni, az biztosan nem tesz jót sem nekünk, sem pedig a környezetünknek. Tény, hogy a fürdőszoba takarítása sokkal erőteljesebb anyagokat kíván, mint a szappanos víz, amivel igazából szinte minden letakarítható. De akkor mi a megoldás? Csak a fürdőben alkalmazzunk vegyszereket?

kép:quickenloans.com

Már ezzel is sokat tehetünk a Földért, de ha egy kicsit utánajárunk, akkor rájövünk, hogy nem feltétlenül van szükségünk az erős kemikáliákra, mivel azok alternatív megoldásai a konyhában is jelen vannak, és hatásfokukra sem lesz semmilyen panaszunk.

Fertőtlenítés és tisztítás

Ez a kettő a fürdő esetében kéz a kézben jár. ezért használunk erős savakat, mint a klór, hiszen így egyetlen baktérium sem éli túl a takarítást. Csakhogy ez igaz a citrom illóolajára is, mármint a fertőtlenítő hatás, ereje pedig nagyobb, mint a klóré, mégsem veszélyes, és kellemes az illata is. A teafa, vagy az eukaliptusz illóolaja szintén erősen fertőtlenítő, így ezeket is bátran lehet használni, de csak abban az esetben, ha valóban 100%-os tisztaságú, gyógyszerkönyvi minőségű anyagokról van szó (ez a csomagoláson fel van tüntetve). Ezzel a fertőtlenítés meg is oldódott, de mi a helyzet a tisztítással?

kép:illumibowl.com

A savak ereje kiváló a vízkő és más szennyeződések ellen, így nem is kell róluk lemondani, csupán emberi léptéket alkalmazni. A 20%-os ecet vagy a friss citromlé tökéletesen képes kiváltani a fürdőszobai vegyszereket. Alkalmazni is hasonlóan kell őket, vagyis például savérzékeny felületeket kerüljünk el velük. Míg hatásukat kifejtik, több idő, de annyi baj legyen, hiszen legalább akkor sem lesz semmi gond, ha a gyerek belekortyol az ecetbe, vagy éppen a citrom a szemébe fröccsen. Nem lesz kellemes, de maradandó károkat nem okoz, és orvost sem igényel a baleset.

Az ecet remekül használható vízkőoldásra a konyhai gépek esetében is, de csak megkötésekkel. A kávéfőző, a mosogatógép, vagy a mosógép is tisztítható ecettel, de sok gyártó ezt nem javasolja. Az ok nem az, hogy jobban preferálják a kemikáliákat, hanem az, hogy az ecet agresszív sav, mely a tömítésnek használt szilikont tönkreteszi. De a vízforralóhoz, a kotyogós kávéfőzőhöz tökéletes. A mosógép és mosogatógép esetében is használható, de csak kisebb mennyiségben, hogy a gépek élettartamát ne rontsa le.

lead kép:foodnetwork.com

fenntarthatóságtermészetFöldtisztaságVegyszerélet