Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Vegyszermentes zöldségeskerthez hasznos tippek

null

Jön a tavasz, és aki szeretne igazán vegyszermentes, bio zöldségeket enni, az készítsen magának konyhakertet. Erre adunk most néhány tippet, hogy a befektetett munka meghozza zöldségét.

Fény

Elengedhetetlenül szükséges, ha konyhakertet szeretnénk fenntartani. A zöldségek többnyire kifejezetten szeretik a fényt, vagyis arra kell törekednünk, hogy olyan helyre tegyük őket, ahol naponta 6-8 órán át fényben vannak. Nem jó megoldás a szórt fény sem, mivel ez nem lesz elég ahhoz, hogy valóban szép, lédús zöldségeket szüretelhessünk.

kép:balconygardenweb.com

Talaj

A talaj minőségének kérdése fontos. ha nagyon homokos, vagy nagyon kötött, agyagos a talajunk, akkor nem igazán van esélyünk arra, hogy jó minőségű zöldségeink legyenek. Ezek a talajok sem rosszak vagy jók, egyszerűen nem a zöldségeknek valók. A homokos talajokon nagyon jól érzik magukat például a homoktövis, az orvosi zsálya, vagy éppen a szeder, míg az agyagos talajok növényei például a málna, vagy a mogyoró

Víz

Nagyon fontos az is, hogy a megfelelő öntözést biztosíthassuk a növényeknek úgy, hogy arra ne menjen rá a gatyánk is. első körben arra ügyeljünk, hogy kényelmesen tudjuk locsolni, ne kelljen a vízsugár erősítésével elérni a területet.

Ahhoz, hogy az öntözés gazdaságos is legyen, jó, ha árnyékos a terület, hiszen így kevésbé szárad ki. Csakhogy így a zöldségek nem nőnek, vagyis az árnyék ebben az esetben nem jó megoldás. A talajtakarással azonban mindenki jól jár. a kiválasztott anyag – mulcs, szalma, de akár fűnyesedék is lehet – gátolja a gyors kiszáradást, a gyomok nehezebben jönnek ki, és bomlása során táplálja a talajt is.

kép: mashrita.com

Ágyás

Ha nem szeretnénk sokat hajolgatni, és a talaj minősége sem olyan jó a kertben, a magaságyás a legjobb barátunk lesz. Olyan magasra építhetjük, amennyire csak szeretnénk, ráadásul nem kell az egészet jó minőségű, fekete termőfölddel feltölteni. A legtöbb zöldségnek elegendő nagyjából 20 centi föld, de még a krumpli és a nagy sárgarépa is remekül elvan 40 centinyi kiváló minőségű földben.

Az ágyás kialakításánál figyeljünk arra, hogy nagyjából egy méter hosszú legyen, mert így még könnyen lehet vele dolgozni. Túl szélesre se tervezzük, mert nehézkes lesz megkerülni. Inkább több kisebb egységből építsük fel az ágyásrendszert, mert így annak gazolása is sokkal egyszerűbb lesz.

lead kép:videoblocks.com