Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Tudatos divat a kenderrel

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A ruhaipar régi mumusa a károsanyag kibocsátásnak. Nem csak a ruhák készítése, vagy a gyapot előállítása jelent hatalmas környezeti terhelést, hanem az anyagok tartóssága, illetve nem tartóssága is. mivel olcsón lehet hozzájuk jutni, és könnyen tönkre is mennek – persze nem mind, de a fast fashion láncok darabjai jellemzően igen -, így többet vásárolunk, amivel hatalmasra növeljük a divatipar ökológiai lábnyomát.

Tudatosabb ipar

A tudatosság kérdése természetesen elérte a divatipari cégeket is. A keresleti nyomásnak engedve több cég is megkezdte a „zöldítést”, köztük a Levis is. a technológiák finomításával, és olyan kampányokkal, mint a kevesebbszer mossuk kevesebbszer a farmereket, a cég elindult az úton, melynek során jelentősen csökkentheti ökológiai lábnyomát.

kép:ministryofhemp.com

Már ezekkel a kezdeményezésekkel is sokat tehettek, hiszen a megvásárolt darabok tartóssága így megnőhet, illetve az előállítás is valamivel környezet barátabb lehet, de itt szerencsére nem álltak meg. A cég fejlesztési részlege azon dolgozott, hogy jelentősen csökkenthető legyen a vízfelhasználás, valamint az anyag tartóssága is növelhető legyen. Ez most sikerült, méghozzá a kender újra felfedezésével.

A puha kender

A kender egy kifejezetten strapabíró növény, mely növekedése során feleannyi vizet igényel, mint a gyapot, melyből a pamut készül. Feldolgozása is könnyebb, és itt negyedannyi víz is elegendő. Hogy akkor miért nincs több kender alapú ruha a piacon? Azért, mert a növényből előállított szövet sprőd, nem kifejezetten kellemes érzés a bőrnek. A fejlesztések során azonban éppen ezt a kis hibát sikerült kiküszöbölni.

kép:sierraclub.org

Paul Dillinger, a cég fejlesztési vezetője elmondta, hogy kidolgoztak egy eljárást, amivel a kenderből készült anyag olyan puhává varázsolható, ami a pamuttal is vetekszik. Így piacra is dobtak egy kollekciót, melynek darabjai 30%-ban kenderből készültek, így sikerült jelentősen csökkenteni a vízfelhasználást ezeknél a ruháknál.

Remélhetőleg a technológiát még tovább finomítják, mely esetben sokat nyerhetünk mindannyian. A gyártás olcsóbb, és lényegesen környezet barátabb lesz, a ruhák pedig tartósabbak. Arról már nem is beszélve, hogy a kender olyan erős növény, mint a gyomok, vagyis sokkal könnyebben és nagyobb hozammal termeszthető, mint a gyapot.

Lead kép:blazedank.com