Június 21. Péntek, Alajos

Több műanyag lesz a tengerben, mint hal…

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A WWF friss jelentése alapján hiába a globális harc az egyszer használatos műanyagok ellen, a növekvő piac és a pénz ellenünk dolgozik: 2030-ra megduplázódhat a műanyagok mennyisége az óceánokban.

Élővilág

A fenti kijelentéstől is a hideg futkos az ember hátán, de még ennél is tovább ment a jelentés. 2025-re ugyanis több műanyaghulladék lesz a vizeinkben, mint hal. És az egyik emelkedése a másik csökkenését hozza maga után.

kép:mnn.com

Láthatjuk, hogy a műanyagok szennyezése nem talál süket fülekre, hiszen vannak olyan intézkedések, melyek azt célozzák, hogy egyes csomagolóanyagokat, vagy egyszer használatos eszközöket ki lehessen vezetni a piacról. A zacskók betiltása, a fültisztítók és szívószálak mellőzése, vagy a hatos karton sörök csomagolása mind szép kezdeményezés, de a globális probléma felszámolásához mérten szinte semmi. Olyan, mintha az óceánokat egy darab pecabot segítségével akarnánk megtisztítani.

Mit lehet tenni?

A megoldás mindenféleképpen a műanyagok számának drasztikus csökkentése, és az egyszer használatos elemek teljes tilalma. Ez utóbbi törvényi szabályozás kérdése is. De a WWF kitér arra is, hogy milyen megoldási lehetőségeket képzel el.

A műanyag egy igen hasznos, és remekül megalkotott találmány. Olcsó, könnyű, és nagyon tartós. Ezen tulajdonságai okozzák azt is, hogy képtelenek vagyunk mit kezdeni a felhalmozódott mennyiséggel, és a műanyagok szinte egyáltalán nem, vagy csak erős felügyelettel illeszthetőek be a körforgásos gazdaságba, mely modell minden ország számára a jövőt jelenti.

kép:giphy.com

A megoldás az anyagiak terén keresendő. Amíg olcsó a műanyag, addig gyártani is fogják, az emberek pedig vásárolják, sokszor pusztán kényszerből. Ha azonban változtatunk egy kicsit a jogi helyzeten, akkor az árak is jelentősen megváltozhatnak. Amikor megveszünk egy palack üdítőt, akkor minden a tulajdonunkba kerül: az ital, a palack és a rajta lévő papír is. de mi a helyzet akkor, ha a palack sohasem lesz a miénk? Ha az mindig a gyártó tulajdonában marad? akkor bizony a teljes életútjáért felelősséget kell vállalnia a gyárnak, így pedig az okozott károkat is meg kell térítenie. Ekkor pedig a műanyag olcsósága egycsapásra megszűnik, mivel például az üveg egyszeri gyártási költsége ugyan magasabb, de lényegesen könnyebben és jobban lehet újrahasznosítani, így hosszabb távon már megéri a gyártónak ezzel foglalkozni a műanyag terhére. Ez pedig minden egyes embernek érdeke.

lead kép:science.howstuffworks.com