Április 14. Vasárnap, Tibor

Lassan kénytelenek leszünk búcsút mondani a gyönyörű lepkéknek is...

Zöld zóna
2019. március 26. 12:00
null

A rovarok tömeges pusztulása olyan ökológiai katasztrófa felé sodorja a világot, amit valószínűleg nem fogunk túlélni. Ez azonban valahogy nem érinti meg az embereket, hiszen a rovarok többsége nem kifejezetten népszerű lény, így sokan úgy vannak vele, had menjenek!

Méhek, lepkék, minden más

Talán a méhek érintették meg leginkább a közvéleményt, és azok is azért, mert Einstein is foglalkozott a kihalásuk következményeivel. Esetükben történtek is lépések, de ez még mindig nagyon kevés.

kép:thetimes.co.uk

Most Senckenberg Német Etimológiai Intézet munkatársai mutattak rá egy újabb szomorú tényre. Tanulmányukat az Insect Conservation and Diversity tudományos lapban publikálták, és abban a német területeken élő lepkék számának drasztikus csökkenésére hívták fel a figyelmet. A területen 189 nappali lepkefajból 99 veszélyeztetett, illetve ezek közül 12 a kihalás szélén áll.

A problémát az élettér csökkenése, jelen esetben a rétek eltűnése jelenti. A biodiverzitás csökkenése a virágzó növényeknél, vagyis a hatalmas területen ültetett azonos, vagy csak nagyon kevés fajt felvonultató ültetvények is hatalmas gondot jelentenek. Ebben pedig vastagon benne van a bio üzemanyagok előállításához ideális növények termesztése is.

Lépni kell, sürgősen!

A tanulmány vezető tudósa, dr. Thomas Schmitt elmondta, hogy az intenzív művelés alá volt területek felelősek a lepkék, és sok más beporzó rovar számának folyamatos csökkenéséért. És ez ellen sürgősen és hatékonyan kell fellépni, hiszen a globális élelmezést fenyegeti a jelenség, súlyosbodása, illetve a beporzók jelentős részének kihalása pedig hatalmas méretű éhínséget von maga után.

kép:gotscience.org

A megoldáson sok tudós töri a fejét. Mindenképpen be kell tiltani azokat a növényvédő szereket, melyek mérgezőek a hasznos rovarokra nézve. De ez még mindig kevés. Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány bizonyította, hogy ha a gyümölcsösökben nem tartják katonás rendben a sorok közét, akkor a beporzás lényegesen hatékonyabb, és a terméshozam is megnő. A biogazdálkodás sem jelent kiesést a tanulmány alapján, sőt! A durva vegyszerek elhagyása szintén javította a termés minőségét illetve mennyiségét, a beporzók nagyobb számának köszönhetően. A „gondozatlan” sorközökben megjelenő vadvirágok pedig sokkal nagyobb számban csalják oda a rovarokat, akik így élettérre lelnek, és feladatukat is lényegesen jobb hatásfokkal látják el.

lead kép:edition.cnn.com

virágrovarlepkenövényélelememberbeporzásméhhalál