Június 24. Hétfő, Iván

Így spórolhat némi pénzt, és sok vizet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szomorú tény, hogy a vízzel – és még sok más erőforrással - úgy bánunk, mintha korlátlan mennyiségben állna rendelkezésünkre. Pedig ez nem így van, de hát nem olyan drága, akkor meg minek vigyázni rá? Egyszerűen azért, mert kevés van belőle, és nem utolsó sorban, ha takarékosan bánunk vele, akkor a vízszámlán is spórolhatunk egy kicsit.

Mosogatás

Az egyik leginkább gyűlölt tevékenység, amihez egy átlagos adag esetén 40-50 liter vizet is elhasználunk, és minimum fél órára a mosogató mellett ragadunk. Ha rászáradt étellel találkozunk, akkor ez az idő lényegesen meg is nőhet.

kép:appliancesdirect.co.uk

A mosogatógép azonban remek megoldás, bár ebben az esetben nem a spórolás a fő szempont, hiszen a gép ára a megspórolt víz árának függvényében igen magas. Cserébe azonban rengeteg időt nyerünk, a koszos edényeket csak be kell pakolni (maximum egy gyors öblítést kell rajtuk végezni, ha nagyon koszos a tányér), és beindítani. A mosogatógép jó esetben 9-10 liter vízből megoldja ugyan azt a munkát, amihez mi 4-szer ennyit használunk, és mi közben egészen mással is foglalkozhatunk.

Öntözés

A tavasz beköszöntével lassan aktuálissá válik a kérdés: hogyan öntözzünk takarékosan? A növények által igényelt víz mennyisége nem igazán befolyásolható, de az időpont jó megválasztásával sokat tehetünk a vízmegtakarításért. A kora reggeli, vagy a kora esti időpont ideális a locsolásra, hiszen ilyenkor kevesebb víz párolog el, és nem utolsó sorban lényegesen kisebb az esélye, hogy a növények megégnek, vagy sokkot kapnak a hőségben a hideg víztől.

Az igazi spórolás azonban az, ha az eresz lefolyócsöve alá egy nagyobb tartályt teszünk. A háztetőre hulló csapadékot így be lehet gyűjteni, és azzal lehet öntözni. Ez a növényeknek is jobb, a pénztárcánkat is kíméli, és a Föld ivóvízkészletét is óvni tudjuk.

Fürdőszoba

A víz nagy része ebben a helyiségben fogy. Például azzal, ha a kádat választjuk a zuhany helyett. A kád ugyanis akár több, mint 100 liter vizet felvesz, egy gyors zuhany pedig 20-40 literrel is működik. Ez persze csak akkor igaz, ha nem állunk órákig a tus alatt, és ha a kádban csak egy ember fürdik. Ha a gyerekek után a felnőttek is használják a kád vizet, akkor már változik a helyzet, hiszen így 3-4, vagy több emberre oszlik el a vízmennyiség.

kép:hellomagazine.com

A kéz és fogmosás is környezetbaráttá tehető. Ehhez nem kell más, csak elzárni a csapot. Amíg szappanozunk, vagy a fogunkat sikáljuk, teljesen feleslegesen folyik a víz. Ha erre is figyelünk, azzal további 2-3 liter megtakarítható naponta, ami összeadva már igen szép mennyiség (arról nem is beszélve, hogy egy felnőtt ember napi folyadékigényét is fedezi).

lead kép:homeserveusa.com