Május 25. Szombat, Orbán

Egészséges, vegyszermentes étel a lakások ablakából is!

null

A vegyszermentes zöldségtermesztés lehetősége rengeteg embert vonz. Főleg azoknak van esélye arra, hogy tökéletesen vegyszermentes zöldségeket egyenek, akiknek van saját kertje, mivel itt meg tudják nevelni, amit megesznek. De mi a helyzet azokkal akiknek csak erkélyük van, esetlég még azt is kénytelenek nélkülözni?

Csak a kert a jó?

A kert a legalkalmasabb arra, hogy zöldségeket neveljünk. De ez nem jelenti azt hogy nem lehet megoldani a termesztést kert hiányában. Hiszen a lakásokban és az erkélyeken is nevelünk növényeket, igaz, azoktól csak azt várjuk el, hogy szépen mutassanak, virágozzanak. Ettől azonban nem sokban különbözik a zöldségtermesztés sem, így azok is nyugodtan megpróbálkozhatnak vele, akik eddig lemondtak róla, mert féltek nekikezdeni, hiszen ez bonyolult munka.

kép:balconygardenweb.com

A megoldás, vagyis a termesztés egyszerűvé tételének egyik alapfeltétele, hogy megfelelően gondoskodjunk a víz utánpótlásról. Ez alapesetben nem olyan könnyű, hiszen a megfelelő mennyiséggel öntözni folyamatos odafigyelést igényel. Ha azonban beruházunk egy önöntöző cserépre, vagy balkonládára, akkor ez a gondunk meg is oldódik, de sokat segíthet az is, ha megfelelően magas alátét kerül az egyszerű cserepek alá.

Mit ültessünk?

Igazából bármit, aminek a helyigénye nem túl nagy. Ez azt jelenti, hogy például a görögdinnye nem a legjobb választás, azzal inkább csak a gyakorlottabbak próbálkozzanak. Ellenben a paradicsom, a paprika, a borsó, vagy éppen a répa (a bébi változat) tökéletesen elférnek akár az ablakban is.

Kezdetnek érdemes fűszernövényekkel próbálkozni, hiszen ekkor kaphatunk rá igazán a dolog ízére. Később jöhetnek a babés borsó futtatós cserepek, a pirosló paradicsomok, és a lédús uborkák is.

kép:balconygardenweb.com

A zöldségek élelmiszerként tökéletesek, és mivel mi magunk neveljük fel őket, garantált a vegyszermentesség is. Emellett azt se felejtsük el, hogy a sok cserepes növény nagyban javítja a lakás mikroklímáját is, a kánikulában a párologtatással hűti a teret. Telente is hasznosak a növények (bár ekkor a zöldségek csak a haladóknak ajánlottak), hiszen a párásítással javítják a fűtéstől száraz levegő minőségét! Konyhakertje pedig bárkinek lehet, ha van helye két – három cserép számára.

lead kép:holmesstclair.com