Június 24. Hétfő, Iván

Bécsben a városfalak is bezöldülnek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A városok zöldítési programja kiemelt jelentőségű, és ennek oka nem csak a természet közelségének visszahozása. A zöldterületek illetve a lényegesen nagyobb számú növény ugyanis javítja a levegő minőségét, növeli a biodiverzitást – így megmentve fajokat a kipusztulástól – és nem utolsó sorban csökkenti a hőérzetet.

Mivel?

A növények telepítése kiemelten fontos a betondzsungelekben, de a dolog nem annyira egyszerű. Nem lehet csak leszúrni néhány fát a járdára, hiszen sokszor parkoló területekbe ütközünk, vagy éppen a járda szélességét nem lehet tovább csökkenteni. A fásítás azonban nem az egyetlen alternatíva.

kép:stadtwurzel.ch

A parkok létesítése is remek megoldás, bár tény, hogy a helyszíni hatásuk eloszlik. Vagyis azokban az utcákban, amik távolabb esnek a parkoktól, már kevésbé érezhetjük azok jótékony hatását, az sokkal inkább akkor jelentkezik, amikor a város egészét nézzük – vagy ha éppen a parkban vagyunk.

Bécs most egy új elképzelést tesztel, amely, ha beválik, olyan zöldítési hullámot indíthat el, mely Bécset évekre a legélhetőbb várossá teheti. A növényeket ők nem a parkokra koncentrálják, és nem is a fák ültetésében látják a megoldást – bár ezt a két módszert sem hanyagolják el. A Berta névre keresztelt növényládák olyan alternatívát jelentenek, mely hatalmas előrelépés lehet a városok életében.

Berta

A ládákban nincs semmi különös. Na jó, azért nem mindennap találkozik az ember 300 literes ültetőládával, de ezen kívül semmi plusz nincsen bennük. Az anyaguk alkalmas arra, hogy ezt a súlyt megtartsa, illetve ez az ültetőközeg már elég nagy ahhoz, hogy két tő futónövényt eltartson. Ehhez még jön némi acélháló, hogy támasztéka is legyen a növényeknek, és már meg is vagyunk.

kép:wien.orf.at

A Berta igazából semmi újat nem nyújt, de visszaadja nekünk a város élhetőségét. A falakon felkúszó növények ugyanis nem csak a port kötik meg – a borostyán egy év alatt 1.7 kilogrammot -, hanem az utcán az emberek hőérzetét akár 13(!) °C-kal is csökkenthetik. Ehhez persze nagyobb mennyiségre van szükség, így a teszt keretein belül az első 50 Bertára a Kréta-negyed házai jelentkezhetnek. Ennyi láda már jelentős javulást hozhat a negyedben, és ha így lesz, akkor a ládák terjedését a helyi vezetés erősen támogatni fogja, valamint kereskedelmi forgalomba is kerülnek, 2500 euró körüli áron.

lead kép:infothek.bmvit.gv.at