Április 12. Péntek, Gyula

A vadvirágos gyümölcsösök jobban teremnek!

Zöld zóna
2019. március 13. 08:00
null

Ha napjainkban valaki ellátogat egy gyümölcsös ültetvényre, akkor a legtöbb esetben rendezett sorokat talál, és alattuk vagy a csupasz földet, vagy nagyon maximum némi füvet. A rendezett sorok között minden gyommentes és tiszta, csakhogy ez nem éppen a legjobb megoldás.

Tudományosan bizonyítva

Mára eljutottunk végre oda, hogy a gaz nem feltétlenül rossz. Már a neve is igen degradáló, pedig sok esetben vadvirágokról van szó (igaz, vannak olyan növények, melyek kifejezetten rosszat tesznek a gyümölcsösnek). És mi a baj a vadvirágokkal a rendezett sorokban álldogáló gyümölcsfák között? Igazából semmi, de hát gaz, el kell tüntetni onnan, hogy minden szép, tiszta majdnem steril lehessen.

kép:agrifarming.in

Peter Hambäck, a stockholmi egyetem professzora tanulmányában rámutatott, hogy a gyümölcsösök hozama ma nem éppen a legjobb, dacára mindenféle próbálkozásnak. Ennek oka pedig annyira egyszerű, hogy nem is jutna eszünkbe. Hiába virágzik a gyümölcsfák sora, ez rövid ideig tart, és akkor sincs annyira sok virág, mint például egy réten hasonló időszakban. A vad beporzók pedig, mint a zengőlegyek vagy a vadméhek nem látogatják olyan nagy számban a gyümölcs ültetvényeket, mint kellene. Ez pedig alacsonyabb hozamot eredményez, amellett a gyümölcs tartóssága is romlik.

Mi a megoldás?

A megoldás meglepő módon az, hogy kevesebb foglalkozzunk a fák közti terület gazmentesítésével. Nyugodtan nyílhatnak ott a pipacsok, a kutyatej, a gólyahír és más vadvirágok, hiszen ezek tartósan odacsalogatják a beporzókat, amik így a gyümölcsfákat is sokkal sűrűbben látogatják. A beporzás tökéletesebb, több a gyümölcs, és több a bennük lévő mag is, ami javítja az eltarthatóságukat.

kép:ledburyfoodgroup.org

A professzor és munkatársai kutatása még egy érdekes dologra rámutatott. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy a bioültetvények hátránya az, hogy a hozam csökken. A kutatás azonban bebizonyította, hogy ez nem feltétlenül igaz. A bio termelés során a megfelelően alkalmazott környezetbarát eljárások azt eredményezik, hogy a növényvédő vegyszerek nélkül bőven teremnek a fák. Sőt, lehagyják a vegyszerezett ültetvényeket is terméshozamban, és mindehhez ráadásul kevesebb megszokott munka is kell, és a természet is hálás érte, vagyis mindenki csak nyer. Ezek után pedig ki akarna vegyszerezett gyümölcsöket enni?

lead kép:pinterest.com

klímavegyszervirágrovargyümölcsmunkaélet