Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A természet is sokat tehet azért, hogy alacsonyabb legyen a rezsink!

null

A lakások, házak szigetelés kiemelten fontos feladat, hiszen ez az egyetlen módszer arra, hogy csökkenthessük a károsanyag kibocsátását a háztartásoknak. Maga a szigetelés azonban kevés, mindenképpen érdemes a lehető legkisebbre csökkenteni a ház ökológiai lábnyomát, így sokat tehetünk a klímaváltozás megállításáért mi is.

Szigetelés

Ahhoz, hogy a ház fenntartásainak költségeit a lehető legjobban csökkentsük mindenképpen érdemes beruházni egy napelemes rendszerbe. De még ez is kevés abban az esetben, ha a szigetelés nem megfelelő. Ez ugyan nem kis összeg, de hosszabb távon mindenképpen megéri. A fenntartási költségek legnagyobb hányadát ugyanis a fűtési és nyáron a hűtési költségek teszik ki. A megfelelő szigeteléssel ezek a tételek minimalizálhatóak.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a háztartások hozzájárulása a klímaváltozást kiváltó gázok kibocsátásához nem kicsi, és ennek jelentős többségét a fűtési és hűtési eljárások károsanyag kibocsátása adja.

kép:thespruce.com

Futtatás

A költségek tovább csökkenthetőek és a ház kinézete is feldobható azzal, ha a falakra növényeket futtatunk. Persze nem mindegy, milyet választunk, hiszen egy rossz döntés igen sokba is kerülhet.

Fontos, hogy lombhullató fajtát futtassunk a házunk déli oldalára. Így telente a napsütés fel tudja melegíteni a falat, nyaranta viszont a lombozat árnyékot vet arra. Ezen kívül a másik nagyon fontos szempont, hogy mennyire agresszív a növekedése a kiválasztott növénynek. A lilaakác, bár gyönyörű növény, befúrja magát a tető alá, és a cserepeket is megrongálja, így nem megfelelő választás. A klemátiszok, futórózsák tökéletesek, a borostyán szintén, de csak abban az esetben, ha futtatórácsot alkalmazunk.

A növények súlyát a vakolat nem fogja sokáig megtartani, így mindenképpen úgy helyezzük el számukra a futtató közeget, hogy az megfelelően támaszkodjon vagy a falra, vagy a talajra, így megtartva az évek alatt jelentős súlyt elérő növényeket.

kép:dailymail.co.uk

Fák

A nyári melegben egy természetes árnyékoló, vagyis egy fa alatt akár 5°C-kal is hűvösebb lehet és a klíma is kellemesebb, hiszen a növények vizet párologtatnak. A megfelelő magasságú fák jó elhelyezésével a ház klímája tovább javítható. Ebben az esetben is érdemes a lombhullató fajtákat választani a téli beeső napfény érdekében.

A fák, cserjék és a futónövények esetében is ideális ültetési idő a tavasz eleje. A növények kiválasztásánál ügyeljünk arra is, milyen talajigényeik vannak, illetve arra is, hogy a megfelelő tápanyag és víz utánpótlásról gondoskodjunk. Így már néhány éven belül meglesz az eredménye a munkánknak, mind esztétikai, mind anyagi értelemben.

lead kép:picswalls.com