Május 25. Szombat, Orbán

A növénytáp is lehet vegyszermentes és természetes!

null

Az emberek igyekeznek egyre tudatosabban élni, és egyre kevesebb szemetet termelni, vagy vegyi anyagot használni, hiszen így tehetnek sokat a globális felmelegedés ellen is. ez azonban nem mindig egyszerű, kiváltképp akkor, ha szeretnénk fenntartani a szép otthon és kert képét.

Műtrágya

Azt már tudjuk, hogy a műtrágya ugyan széppé és termékennyé teszi a növényeinket, de a talajnak nem a legjobb. Az előnytelen tápanyageloszlás miatt a föld kimerül, és csak akkor tudjuk fenntartani a növények szépségét, ha állandóan műtrágyázunk. Az így felhalmozódó nitrogén azonban kioldódik a földből, és szennyezi a vizeket, méghozzá igen nagy mértékben.

kép:pennington.com

Sokan vannak vele úgy, hogy a kiskertben alkalmazott tápanyagok igazán nem árthatnak annyit, de tény, hogy sok kicsi sokra megy, ráadásul könnyedén meg lehet oldani a tápanyag utánpótlást természetes anyagok segítségével is. ezzel ráadásul a pénztárcánkat is kíméljük, és a körforgásos gazdaság modelljének is tökéletesen megfelelünk.

Némi maradék

Igen, a növények táplálásához a kiskert méretében megfelelő a maradék, bár nem minden. A banánhéj, a kávézacc, a gránátalma héja vagy éppen a hamu is tökéletes a növények számára.

kép:maimoni.cafeblog.hu

A banánhéjat vágjuk darabokra, és ássuk a földbe a növény körül, vagy tegyük a cserepébe. A benne található magnézium és foszfor nagyon jót tesz a növényeknek. A kávézacc a savas talajt kedvelő növények számára jelent tökéletes megoldást a benne található nitrogén miatt. Í rododendronok, vagy éppen a magnóliák számára tökéletes. Ha van otthon fenyőnk, vagy nem dobtuk ki a karácsonyfa maradékát, a tűlevelek is jól savanyítják a talajt, de túl sokat ne használjunk belőlük.

A hamu a táplálás mellett fertőtlenítő hatással is rendelkezik, így a növények ellenállóbbak is lesznek tőle. Tegyünk egy liter vízhez egy evőkanál hamut, és hagyjuk állni egy hétig úgy, hogy naponta rázzuk össze. Ezután 10 napig felhasználható öntözésre. Ugyanígy a gránátalma héja is áztatással használható. Miután a húsát jóízűen elfogyasztottuk, a héját áztassuk be, és másnap már öntözhetünk is vele.

lead kép:gradina.acasa.ro