Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

A lufik ölik a tengeri madarakat

Zöld zóna
2019. március 14. 08:00
null

Ez csak egy lufi, mégis mi baj lehet belőle? Sajnos nagyon sok, főleg, ha bekerül az óceánokba. Egy friss kutatás rámutatott arra, hogy a léggömbök, illetve azok kisebb – nagyobb darabjai mekkora kockázatot jelentenek a tengeri madarak életében.

Műanyag és tenger

Tudjuk, hiszen szinte minden nap találkozunk olyan hírrel, mely azt taglalja, mekkora a probléma az óceáni műanyag hulladékkal. A szennyezés mértéke mára olyan hatalmas, hogy azt még kimondani is sok: 3 Texas méretű. Emellett azzal is számolni kell, hogy nem csak arról van szó, hogy a szemét ott lebeg a vízen, hanem arról is, hogy azt a tengeri lények meg is eszik, hiszen tápláléknak nézik.

kép:luftballonhamburg.de

Ez pedig döbbenetes mennyiségű állat halálát okozza, évente csupán a műanyagok miatt 100 ezer emlős és nagyjából egymillió tengeri madár veszti életét, de ez az adat is hiányos, hiszen nem vizsgálja más tengeri lényekre gyakorolt hatását a műanyagoknak.

A közellenség: a léggömb

A Tasmániai Egyetem és az ausztrál kormány egy közös projektben 1773 elhullott tengeri madarat vizsgált meg, melyek 51 fajból származtak. A vizsgálatok alapján ki lehet jelenteni, hogy egyetlen lenyelt kemény műanyag darab 20%-kal növeli a halálozási kockázatot. 93 darab lenyelése már biztos halált jelent a madarak életében.

Azonban a kutatás arra is rámutatott, hogy nem a kemény, hanem a puha műanyagok jelentik az igazán nagy veszélyt – bár a kemények is halálhoz vezetnek. A leggyakoribb puha műanyag hulladék a lufi, mely komolyan kiveszi részét a tengeri madarak elhullásából. A gyomortartalmak vizsgálata során a műanyagoknak mindössze 5%-a volt ilyen típusú, vagyis lágy műanyag, mégis a madarak 40%-nak haláláért felelős.

kép:news.com.au

Az oka az, hogy a lágy darabok könnyebben váltanak ki bélelzáródást, mivel nehezebben jutnak keresztül a bélcsatornán. A halálozások pedig többnyire a bélelzáródás, vagy az azt követő fertőzések következtében történtek.

Sajnos a lufit nem tartjuk olyan veszélyesnek, hogy ne eregetnénk tonnaszám a levegőbe őket. Persze, kedves dolog így a felhők közé juttatni a kívánságokat, de mivel a lufi egyáltalán nem a légkör része, így ha felmegy, akkor le is kell jönnie, és innen már komoly gondokat okoz. Eben az esetben is a legjobb megoldás, ha nincs lufi, vagy ha már mindenképpen muszáj, akkor legalább ne a természetben végezze, mert önhatalmúlag elengedjük, had szálljon az útján.

lead kép:forbes.com

műanyagmadártengerállathalálélet