Május 23. Csütörtök, Dezső

A kertem a házfalam

null

Parkok létrehozás a városokban? Nem csak nem egyszerű, hanem sokak véleménye szerint nem is éri meg. Azt most hagyjuk, hogy mekkorát is tévednek – anyagi szempontból is – a parkok ellenzői, de az tény, hogy hely igen kevés van egy zsúfolt nagyvárosban. Ilyenkor adott a lehetőség, hogy vertikális kertet hozzunk létre.

Több lehetőség

A kertek léte minden ember számára fontos, és nem is csak azért, mert szépek és jó rájuk nézni. A növények kifejezetten hasznos lakótársak, mivel párologtatnak, így a nyári kánikulát elviselhetőbbé teszik, illetve szigetelnek is, ha kell.

Ennek a tulajdonságnak a vertikális kertek esetében vesszük hasznát. A létrehozásának több módja is létezik, kezdve a Milánóban sikeres Függőleges Erdőtől a házfalra futtatott növényeken keresztül a beültetett homlokzatig.

kép:hu.pinterest.com

Ez utóbbirama már egyre több példa létezik, ami nem is csoda, mivel a kivitelezése minimális plusz költséget jelent, hosszabb távon pedig jelentős megtakarításokat eredményez.

Bogota az élen

A fent említett vertikális kertek közül is kiemelkedik egy, mely Bogotában látta meg a napvilágot 2015-ben, és azóta is remekül üzemel. A toronyház, melyre telepítették 3100 négyzetméternyi helyet biztosít, mely 85 000 növénynek szolgál lakóhelyül.

kép:odditycentral.com

Ez a mennyiség pedig már elég jelentős, olyannyira, hogy évente 3100 embernek elegendő oxigént termel, 1,708 kg nehézfémet és több, mint 2000 tonna üvegházhatású gázt szúr meg, a 881 kg porról már nem is beszélve – írja az inhabitat.com. az épületre a növényeket a homlokzat elé telepített rendszerre helyezték el, és azok köszönik, remekül érzik magukat. Az így telepített kertek fenntartása sem olyan nehéz, mint az elsőre gondolnánk.

Azon túl, hogy csodálatosan mutatnak – és az említett vertikális kert ráadásul a világ legnagyobbja – ezek a növényrendszerek sokkal többet adnak hozzá egy épülethez. A segítségükkel jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás, hiszen nyáron hűtik a házat az árnyékolás és a párologtatás révén. Telente pedig puszta jelenlétük, illetve a rajtuk esetleg megülő hó is szigetelést jelent, mely a fűtési költségeket csorbítja.

lead kép:inhabitat.com