Június 21. Péntek, Alajos

Tökpoháré a jövő?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az egyszer használatos műanyagokat egyre több és több cég száműzi kínálatából, és ez nagyon jó hír. Ám vannak olyan részletek, amiben szükségesek, de szerencsére pótolhatóak is. A műanyagok helyett ugyanis használhatunk lebomló anyagokat is.

Csak egy pohár

Az olyan helyzetek, amikben az eldobható, egyszer használatos műanyagokat alkalmaztuk nem szűnnek meg attól, hogy lemondunk erről az anyagról. Szükségünk lesz zacskóra, de szerencsére ezt kiválthatjuk szövet megoldásokkal is. szükségünk lesz olyan poharakra is, amik nem a tartós üvegből készülnek, hanem valami könnyebb, egyszerűbb anyagból, és igen, amit egy használat után el is tudunk dobni.

kép:indiamart.com

Alternatívák ugyan vannak, hiszen a pohár készülhet papírból, de ez sem igazán jó megoldás, tekintve hogy a papír előállításához erdőket kell kivágni. Készülhetnek polisztirol habból, de ennek az anyagnak sem jó a lebomlása, bár könnyebben újrahasznosítható. Ugyanakkor az eldobható, egyszer használatos poharak készülhetnek valami egészen meglepő anyagból is, amivel szinte mindenki találkozott már.

Lopótök

Igen, ez az anyag a lopótök, amit egy startup felhasznál arra, hogy eldobható poharakat készítsen belőle. Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy ezeket a poharakat nevetve lehet többször is használni, vagyis akár otthonra is beszerezhetünk belőlük. Mégis, igazi értéke abban van, hogy ha egyetlen használat után meg akarunk válni tőle, akkor a természetbe kerülve könnyen és viszonylag gyorsan lebomlik, ráadásul semmilyen káros anyagot nem hagy hátra maga után.

kép:en.wikipedia.org

Az ilyen alternatívák esetében az sem elhanyagolható szempont, hogy mennyi energiát igényel az elkészítésük, melyen technológia kell hozzá. a lopótök-pohár esetében igazából semmilyen. Csupán azokat a formákat kell beszerezni, melyekbe a növekvő tököt zárva az a kívánt formára alakul. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a szögletes dinnyét „készítik” itt is a növekvés folyamata hozza létre a poharat, vagy éppen a kancsót. Egyszerű, igazából akár otthon is elkészíthető, és a tök termékenységét ismerve nagyobb mennyiségben is minden gond nélkül előállítható. Most már csak az a kérdés, hogy megéri-e az étkezési növények elől a pohárgyártásra elkülöníteni a területet.

lead kép:i-spa.co.za