Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Szociálisan és egészségügyileg is igényeljük a zöldet!

null

Az erdők jelentősége az ember számára igazán a bennük rejlő pénz, és a klímaváltozás kapcsán kerül előtérbe, ami elképesztően szomorú. A zöld környezet, a parkok, erdőségek, mezők ugyanis erőteljes befolyással vannak az életünk sok részletére – ez most már tudományos tény.

Tények

Az Illinois Egyetem környezet és viselkedéskutatója, Frances „Ming” Kuo és munkatársai is sokszor futottak bele olyan kutatásokba, melyek elfogultak, vagy csak részinformációkra támaszkodnak ebben a témakörben. Éppen ezért szerettek volta egy valóban objektív, adatokkal alátámasztott kutatást felmutatni, mely egyértelműen megválaszolja a kérdést: vajon a zöld környezet, a természet valóban hatással van az egészségünkre?

kép:wur.nl

A tudócsoport nem csak pszichológiai, hanem más oldalról is megközelítette a kérdést, például vérnyomást mértek, és a szociális viselkedést is elemezték, valamint az immunrendszer működését is figyelemmel kísérték. Ennek köszönhetően ma már tényként lehet kezelni: a természet valóban gyógyítja az embert!

Minden téren pozitív

Nem csak az egészségügyi oldalról, hanem a szociális készségek felől közelítve is elmondható, hogy a természet az egyik legjobb, ami az emberrel történhet. Azok, akik több időt töltenek a zöld környezetben alacsonyabb vérnyomással és erősebb immunrendszerrel rendelkeznek. A természet közelsége segít abban, hogy az emberek idősebb korukban se szoruljanak állandó segítségre, és meglepő módon a halálozási arányok is jelentősen javulnak a fiatalabb és az idősebb felnőttek körében, ha azok a zöld környezetben töltik a napjaikat.

kép:nagpurtoday.in

A természet közelsége jobb emberré tesz minket. Vidámabbak vagyunk, szorosabbak a szociális kapcsolataink, és kedvesebbek is leszünk. Lényegesen nagyobb a kölcsönös bizalom, és a közösségi érzés is. ráadásul az anyagi helyzetet is figyelembe vevő kutatás arra is rávilágított, hogy az agresszió, az erőszak, vagy a vagyon elleni bűncselekmények száma is jelentősen csökken a természet közelségének hála. Arról már nem is beszélve, hogy a zöld környezet hiánya elősegíti a gyermekkori elhízást, illetve a cukorbetegség rosszabbra fordulását is.

Hogy mekkora zöld területre van szüksége a városi embereknek? Amekkorát csak képesek nekik biztosítani. És hogy az örök érvényű kérdést is megválaszoljuk: ha nő a zöld területek aránya, az jelentős megtakarítást eredményez az egészségügyben, vagy éppen a város fenntartásában (kevesebb szmog, kevesebb felújítás).

lead kép:asiagreenbuildings.com