Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Saját pohár = olcsóbb kávé

Zöld zóna
2019. február 08. 08:00
null

A kávé az emberiség egyik legkedveltebb hajtóanyaga, mely nélkül sokan nem is képesek nekiindulni a napnak. A kávézás egy szertartás, ebből kifolyólag sokaknak nincsen rá ideje, hogy otthon végezzék el. Inkább alszanak egy kicsit tovább, és úton a munkába, beugranak egy kávézóba.

Önmagában a kávézásnak is igen nagy az ökológiai lábnyoma, hiszen a kávéültetvények hatalmas területeket foglalnak el, azokat öntözni és tápozni is kell, vagyis a kávé fogyasztása nem a legszerencsésebb dolog. De ha már isszuk, akkor legalább azt tegyük úgy, hogy az a lehető legkevesebb környezetszennyezéssel járjon. Maga a zacc például tökéletes tápanyaga a növényeknek, egy adag földdel elkeverve.

kép:Grounds for Pleasure Coffee House

A gondot láthatóan sokkal inkább azok a „kellékek” jelentik, amiket a nem otthoni kávézás során használunk. A cukor porciózva érkezik, minden adag külön kis csomagban, mely persze hulladék. Aztán a tejszín, külön lecsomagolva, műanyag tartóban. És persze az aprócska műanyag keverő, melynek átlagos használati ideje nagyjából 3 másodperc. Azután repül is a szemétbe, és le is bomlik úgy 2000 év alatt…

Állítsuk meg a környezetszennyezést

A legjobb, ha otthon kávézunk, de ha már mindenképpen útközben szeretnénk megejteni a folyamatot, akkor azt tegyük olyan helyen, ahol a kávét elkészítik nekünk, és nem kell külön minden hozzávalót becsomagolni. Nagy előny, hiszen a sok kicsi sokra megy.

Fontos az is, hogy vigyünk magunkkal poharat! A műanyag poharak, vagy a papírpoharak, melyekben a kávét kapjuk ugyanis jelentős környezetterhelést eredményeznek, amit egyszerűen ki lehetne kerülni. Hiszen a zárható poharak egész garmadája kelleti magát a polcokon, ráadásul nem is elérhetetlen áron. Persze az is jó, ha van motiváció, méghozzá több!

kép:tchibo.hu

Az egyik itthon is jelen lévő kávézólánc például kampányba kezdett azért, hogy az emberek igenis hozzanak magukkal poharat, hogy ne nőjön a szemét mennyisége értelmetlen elemekkel. Ezért cserébe a kávé árából 90 forint kedvezményt kapnak, de ez az ár senkit ne tévesszen meg. sokan gondolnák azt, hogy ennyibe kerül semlegesíteni egy elviteles, egyszer használatos poharat, így adnának 90 forinttal többet, de ez nem így van. ennek az összegnek a sokszorosát emészti fel egy pohár romboló hatása, ha a természetbe jut és ott mikroműanyagként, vagy ne adj’ isten állatok „táplálékaként” végzi.

lead kép:health.com

műanyagpénzhulladékpoháremberkávé