Június 24. Hétfő, Iván

Növénytermesztés a városban? Miért ne?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A városi emberek élelmezése nem egyszerű feladat. Nem csak arról van szó, hogy egyre több a lakos, így egyre többet is esznek. Azzal is számolni kell, hogy meddig tart az élelmiszereket eljuttatni a vevőkhöz, ez mekkora környezetterheléssel jár. a termesztés fokozása pedig szintén további gondokat vet fel, például a műtrágya, vagy éppen a gyomirtók kérdését.

Helyben

A városi élelmezés gondok megoldása igen régóta jelent gondot. Egyszerűen azért, mert a városi emberek csak jóval magasabb költséggel képesek hozzájutni ugyan ahhoz a termékhez. Mivel azonban mindenki a boltban vásárol, ahol az árak adottak, a többletköltség eloszlik.

kép:chi-athenaeum.org

Hogy miről is van szó? A termőföldek közelében a megtermelt élelmiszert könnyebb szétosztani a lakosok között. Nem kell messzire szállítani, hűteni, kezelni, hogy megtartsák szép kinézetüket, állagukat, hiszen gyorsan a fogyasztóhoz jutnak. A nagyvárosokban azonban más a helyzet, hiszen lényegesen messzebbről kell az árut szállítani, és ez bizony költségekkel jár. a svédek most azonban a japánok ötletéből is merítve megálmodták a növények lakta felhőkarcolót

Élelem termesztés a városban

A sok növény a felhőkarcolókon ma már nem újdonság, most azonban nem erről van szó. Ez az épület kifejezetten azért jön létre, hogy a növényeknek nyújtson helyet. hiszen a horizontális síkon nem igazán elképzelhető a városban a növénytermesztés, és hát ki enné meg azokat a répákat, vagy salátákat, melyek a kipufogók szintjén termettek.

kép:oasistek.com

A svédek épülete, melyet a Plantagon jegyez – illetve épít majd meg -, védelmet nyújt a termesztett növényeknek, és vertikálisan képzeli el a termelést. Ezzel egy olyan gondot hidalnak át, ami eddig nem sikerült. A termesztés ráadásul zárt területen történik, föld nélkül, tápanyag gazdag vízben, így a gyomirtókat is teljesen mellőzni lehet. Az épületben termelt élelmiszer helyben van, nem kell szállítani, friss, vegyszermentes, és egy ilyen felhőkarcoló nagyjából 5000 embernek elegendő élelmet termelhet meg. A projekt 40 millió dolláros költségvetéssel Linköpingben épül meg, elkészültét pedig 2020-ra várják.

Azon túl, hogy az épület élelmet jelent, az energiahatékonyság is kiemelt szempont, így a befektetés gyorsan meg is térülhet. A szűrőberendezéseknek hála a gyomok nem jutnak be, de a növények által termelt oxigén kijut, így ráadásul a városok levegőjének minőségét is javítani lehet valamelyest.

lead kép:dezeen.com