Június 14. Péntek, Vazul

Mindent vissza a körforgásba – azt is, ami „hulladék”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Gondolkozott már azon, hogy hogyan lehet könnyen hatalmasat szakítani? Nos, egyszerűen: használjon alapanyagként olyasmit, ami másnak hulladék, és alkosson belőle olyat, ami mindenkinek szívügye. Ezt tette három török kutató is, amikor megalkották azt a polimert, mely helyettesítheti az egyszer használatos műanyagokat.

Hulladék?

A találmány alapanyaga az olívamag. Azok a cégek, melyek az olívaolajat készítik, csak a húsos részt használják fel, igaz, azt akár többször is, legyen szó extra szűz, hidegen sajtolt olajról, vagy más típusokról.

kép:ripeme.com

A mag azonban hulladék, és hát legyünk őszinték, minden bogyóhoz jár egy mag, vagyis ez tetemes mennyiség. A török kutatók pedig ezt a hulladékot használják arra, hogy a műanyagot helyettesítő polimert állítsanak elő. Egészen pontosan a mag cellulóz tartalma az, amit hasznosítani képesek, de ez nem változtat azon a tényen, hogy hulladékból hoznak létre nagyon is használható terméket.

Polimer?

Sokak fejében a polimer és a műanyag szinonimák, de ez nincs így. A polimerek olyan kémiai anyagok, melyek nagyszámú, egy, vagy több, de azonos atomcsoportból, vagyis monomerből épülnek fel. A műanyag is ilyen, de polimer lehet természetes alapú is, amit amilyen a cellulózból létrehozott anyag.

Ennek pedig az az előnye, hogy az anyag képes ellátni azt a feladatot, amit eddig a műanyag tett meg, majd használat után le is bomlik, milyen kötései nem olyan stabilak, mint a műanyagok esetében. Persze az, hogy valóban képes lesz-e leváltani a hagyományos zacskókat attól is függ, hogy tömeggyártása megoldható-e gazdaságosan, vagy nem. Az azonban biztosan sokat nyom a latba, hogy egy olyan anyagot használ fel, melyet addig más gyártók csak kidobtak, vagy még fizettek is azért, hogy azokat elszállítsák.

kép:utreace.com

Mielőtt azonban ugrálni kezdenénk, azt is el kell mondani, hogy nem ez a kutatócsoport az első, mely természetes anyagú zacskóval kísérletezik. Van olyan műanyag helyettesítő is, melyből miután kivettük a gyümölcsöket vagy zöldségeket, nemes egyszerűséggel el is fogyaszthatjuk, de több, a természetben lebomló anyag is létezik már a műanyag alternatívájaként. A gond szinte minden esetben azonos: drága az előállítás, és olyan növényeket használnak hozzá, amit fogyasztani is lehetne, vagyis kétfrontos háborút buknak el a kezdeményezések. A mostani kezdeményezésnél, ha az ár is rendben lesz, akkor már van okunk reménykedni.

lead kép:medium.com