Május 23. Csütörtök, Dezső

Megfelezi a napelemei árát az IKEA

null

Az, hogy a napelemes rendszerek terjednek, nem is lehet kérdés. Szerencsére ez az árukon is meglátszik, ám a rendszerek kereskedői olyan helyről kaptak ellenfelet, ahonnan nem igazán számítottak rá. Szóval irány az IKEA egy napelemes rendszerért!

Jó ez nekünk?

Az, hogy az IKEA napelemekkel kereskedik, nem újdonság, hiszen több, mint egy éve tudjuk, hogy tervezik. Sajnos azt is tudjuk, hogy hazánkban egyelőre várni kell még erre az újdonságra, Hollandiában, vagy éppen az Egyesült Királyságban azonban már elérhető. És nem teljesít túl jól.

kép: reneweconomy.com.au

A napelemes rendszerekkel a legnagyobb gond az áruk. Még azt is elnéznénk nekik, hogy hatásfokuk nem kifejezetten jó, ha megfelelő áron lehetne őket beszerezni. A legtöbb országban azonban csak akkor képesek az emberek beleugrani egy ilyen beruházásba, ha az hathatós támogatást is kap. Ez jellemzően állami támogatás, és még ezzel együtt sem dübörögnek a lehetőségek úgy, ahogyan arra szükség lenne.

Felezés

Az IKEA híresen jó üzleti modellje ebben az esetben csődöt mondott volna? Most először nem elég a svéd márka ahhoz, hogy garantálja, hogy a vevők elkapkodják az árut? Tény, hogy az árazás – főleg az IKEA árfekvését tekintve – nem éppen a legkedvezőbb. A listaár, amiért ehhez a „kulcsrakész” rendszerhez hozzá lehet jutni, 3000 fontról indul, ami azért nem kifejezetten olcsó.

kép: arstechnica.com

Az ár pedig erősen visszavetette az eladásokat is, vagyis az új csodafegyver, amelytől a piac megrengetését várták a szakemberek, csak rázogatott, de nem jelentett valódi veszélyt. Az pedig, hogy ilyen gyengén muzsikál a termék, az IKEA imázsának sem tesz jót. Mit lehet ilyenkor tenni? Egy igencsak merész húzást.

Ez most nem más, mint az, hogy nemes egyszerűséggel megfelezik az árat. Ennek a vevők biztosan nagyon fognak örülni, ám ahhoz, hogy ez az IKEA számára is kifizetődő lehessen, erősen fel kell pörgetni az eladásokat. Azt azért hozzá kell tenni, hogy az egymilliós – illetve az árcsökkenés után nagyjából fél milliós rendszer nem csak a napelem panelt tartalmazza, hanem az energiát tároló akkumulátort is, vagyis az IKEA megoldása sziget rendszerű termelést tesz lehetővé. Így azért már másképpen hangzik az ajánlat.

lead kép:sunwindenergy.com