Június 13. Csütörtök, Anett

Kishajókkal takarít az IKEA a folyókon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tengerek és óceánok takarítása valamivel könnyebb feladat, mint a folyóké. Egyik esetben a hatalmas tér jelent gondot, a másikban éppen annak hiánya. Az óceánok takarítása már folyamatban van – kisebb-nagyobb sikerrel -, a folyóké még várat magára, de már nem sokáig.

Tenger vs. folyó

Az óceánokban felhalmozódott hulladék eltakarítása azért könnyebb, mert megvannak hozzá az eszközök. A legtöbb begyűjtő szerkezet alapja egy nagy hajó, mely valamilyen a víz felszínén úszó kart tol vagy húz, így a szennyező anyagokat össze lehet szedni. A folyók esetében azonban erre többnyire nincsen lehetőség, és a hajók sem férnek el rajtuk ugyan úgy.

kép:ecolur.org

Ki lehetne használni ugyan azt, hogy a folyók folyamatosan haladnak egy irányba, de a hulladék begyűjtése így sem működik valami jól, hiszen így kevéssé ellenőrizhetőa folyamat. És valljuk be, elég unalmas is egész nap azt figyelni, hogy egy kifeszített eszköz hogyan gyűjti össze a szemetet.

Már megint az IKEA

Az IKEA szívén viseli a környezet megóvását – és ezt megfelelően reklámozza is. Most is kitaláltak valamit, ami egyrészt ötletes, másrészt reklámnak sem utolsó. A koncepció lényegében hasonló, mint az óceánok tisztításánál, csak kicsiben.

Ezt pedig szó szerint kell érteni, ugyanis „kicsi”, távirányítású hajót hoz létre a bútorgyár, mely 20 kilogramm hulladékot képes összegyűjteni a víz felszínéről. Szórakozásnak sem utolsó a dolog, hiszen ki ne szeretne egy kicsinyített – de azért tekintélyes méretű – távirányítós hajóval szemetet gyűjteni? Ha pedig nem csak egy hajóról van szó, vagyis flottában gondolkozunk, akkor a takarítás is kifejezetten hatékony lehet.


Nem csoda hát, hogy a Smakryp prototípusát nagy érdeklődéssel várják, és tesztelik majd, hiszen ezután a gyártó azt környezetvédelmi szervezeteknek adományozza. És hol a reklám? Azon túl, hogy az IKEA gondoskodik róla, hogy megismerjük a kezdeményezést, egy apróságot még „elrejtettek” a projektben. Akinek ismerős a szemétszedő hajó neve, az nem téved, ugyanis a cég egy általuk régóta forgalmazott gyerekjátékot nagyítottak fel a célra. Vagyis, ha rápillantunk, rögtön be fog ugrani az is, honnan is származik az ötlet, a segítség – kifejezetten ügyes megoldás!

lead kép:videoblocks.com