Június 21. Péntek, Alajos

Kevés helyre is sok virágot

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Főleg telente találkozunk azzal a ténnyel, hogy a lakás levegője nagyon száraz. Ilyenkor vagy nekiállunk kis tálkákban párologtatni, vagy veszünk egy hideg-párásító gépet, ami nem olcsó, és még áramot is fogyaszt, vagy növeljük a növények számát a lakásban. Ez azonban nem olyan egyszerű, mivel sokszor nincs annyi helyünk, mint kellene, de ilyenkor is vannak olyan megoldások, amikkel nyugodtan élhetünk. A lakás is szebb lesz, a hangulatunk is jobb, és a levegő is kellemesebb. Nem utolsó sorban pedig, ha a lakásban a páratartalom emelkedik, akkor melegebbnek is érezzünk, vagyis nem kell annyira fűteni, ez pedig a pénztárcánknak és a klímának is tiszta haszon!

Zsebes cserép

Ennek a cserépnek megvan az az előnye, hogy nem csak a tetején, hanem az oldalán is előkandikálhatnak a növények. ráadásul senki nem mondta, hogy minden lehetőségbe ugyan azt a virágot kell ültetni. Az összeültetett növények nem csak mutatósak lesznek, hanem ha a virágzási idejükre is figyelnünk, akkor folyamatos díszei lehetnek a lakásnak.

Azonban mindenképpen ügyeljünk arra, hogy az alsó régió növényei több vízhez jutnak, mint a tetején ültetett virágok, vagyis így válogassuk össze a zsebes cserepünk lakóit.

kép: pinterest.com

Sok cseréppel

Ha nem akarunk külön egy zsebes cserepet megvásárolni, akkor keressünk nagyobb és kisebb cserepeket. Nagyjából 5 cseréppel már mutatós kis tornyot hozhatunk létre. Alulra kerüljön a legnagyobb cserép, rá a méretben következő, és így tovább az utolsó darabig. Minden cserepet – mielőtt belekerül a következő – félig töltsünk meg földdel és az egész alkotás gerincét egy fém rúd adja. Ha a torony már áll, akkor jöhetnek a növények. Ebben az esetben is alulra kerüljenek azok, melyek vízigénye nagyobb, felülre pedig azok, amiknek kisebb. Persze nem gond, ha nem így válogatunk, ebben az esetben a locsolást ne csak felülről végezzük.

Ha nincs eltérő méretű cserepünk, akkor egy nagyobb és 3-4 kisebb, de egymással azonos méretű darabból is dolgozhatunk. A nagyobbat töltsük meg földdel, és állítsunk bele egy fém rudat. Erre húzzuk rá a kisebb cserepeket, és hagyjuk őket kidőlni. Töltsük meg mindet földdel, és már jöhetnek is a virágok.

kép:homedit.com

Helytakarékosság a maximumon

Nagyon sokan azért nem tartanak annyi növényt, mint szeretnének, mert nincsen számukra hely. A polcok tele vannak, a komód tetején is állandóan pakolgatás van, a lakás meg kicsi ahhoz, hogy a padló legyen tele a növényekkel.

Ebben az esetben a megoldás a lógatott cserepekben rejlik. Így ugyanis kihasználhatjuk azokat a holt tereket, amiket egyébként semmi másra nem tudnánk, és a lakás levegője, hangulata is jelentősen javulhat. Arra azonban figyeljünk, hogy egy nagyobb növény, különösen ha a földje is vizes, tetemes súllyal rendelkezhet, vagyis a felfüggesztés legyen biztos.

kép: pinterest.com