Június 24. Hétfő, Iván

Fából felhőkarcolót? Igen, már ezt is lehet!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A felhőkarcolók terjedése világszerte megfigyelhető. Ez az urbanizációval is összefügg, meg persze azzal, hogy így lényegesen kisebb helyen lehet élni, mintha mindenki a földön járna. arról már nem is beszélve, hogy milyen bevételeket hozhat egy ilyen ingatlan bérbeadása.

Építő ipar

Csakhogy a felhőkarcolók – dacára a helytakarékosságuknak és esetleges energiamegtakarító rendszereiknek – nem nevezhetők éppen környezetbarátnak. Maga az építőipar a globális szén-dioxid kibocsátás mintegy 16%-ért felelős. Ezt persze nem kizárólag a felhőkarcolók adják, de tény, hogy ezeket felhúzni lényegesen környezetszennyezőbb, mint egy földszintes házat építeni.

kép:thetimes.co.uk

A beton és az acél szállítása, mozgatása, helyre illesztése nem kis feladat, és hatalmas mennyiségű fosszilis üzemanyag kell hozzá. de hát, ha szeretnénk ilyen magasban élni és alkotni, akkor bizony ezzel számolni kell. Mégsem építhetjük fából a felhőkarcolókat…

W350

Japánban ezzel a mondattal nem igazán értenek egyet. A Sumitomo Forestry nevű cég ugyanis most egy 350 méteres felhőkarcolót tervezett, melynek kivitelezése 2041-re tervezett, és amely 90%-ban fából készül – írja a futurism.com.

Itt azonban nem a megszokott faanyagra kell gondolni. Ez az építőanyag ugyanis különleges, mivel több rétegben, meghatározott technikával ragasztott fáról van szó. Az eljárásnak köszönhetően a fa így ugyan olyan erős, mint az acél, vagy a beton, vagyis könnyedén elbírja a 350 méternyi durva terhelést.

A fa fenntartható alapanyag, lényegesen könnyebb, mint az acél vagy a beton, így szállítása, mozgatás is sokkal olcsóbban, és sokkal kisebb károsanyag – kibocsátással megoldható. A Yale egyetem tanulmánya alapján ha az építőipar áttérne a fa használatára, az 31%-os szén-dioxid kibocsátás csökkenést jelenthetne.

A céldátum nem éppen holnap van, de a tervezők ezt nem is bánja. Jelenleg ugyanis a technikai akadályok miatt az épület nagyjából kétszer annyiba kerülne, mint az acél-beton kombóval felhúzott társai. Japán azonban a környezettudatosság útján már a városi életet is újra gondolta, és a tervezők abban is bíznak, hogy 2041-ig még akkora fejlődés érhető el, hogy az épület már lényegesen olcsóbban is felhúzható, így befektetésnek is kiváló lesz, nem csak kuriózum gyanánt.

lead kép:blisssaigon.com