Május 25. Szombat, Orbán

Éljen a lebomló műanyag! Ja, nem, mégse…

null

A műanyagszennyezés olyannyira komoly problémát jelent, hogy nem lehet mellette elmenni szó nélkül. És persze, ha valamit ennyire nagy érdeklődéssel fogadnak az emberek, ott piaci rés is keletkezik, amit ha okosan használunk ki, abból bizony nagyon sokat lehet keresni.

Lebomló műanyag

Az egyszer használatos műanyagok kivezetésére mindenképpen szükség van, hiszen hatalmas környezetterhelést jelentenek. De mi lesz a világgal szívószál, vékony, igazából semmire se jó zacskók és fültisztító pálcák nélkül? Alapvetően semmi, de ez akkor is piaci rés, hiszen megszoktuk ezeknek a dolgoknak a használatát.

kép:polyestertime.com

Ezért meg is jelentek azok a műanyagok, melyek biológiailag lebomlanak, és ehhez nem is kell 400-1000 év. Ezek a termékek azt sugallják, hogy semmi gond azzal, ha elhajítjuk őket, hiszen lebomlanak. A gyártók azonban felhívják a figyelmet: ettől ezeket még szelektíven kell gyűjteni, hiszen a lebomlás akkor történik meg teljes mértékben, ha ipari komposztálóba kerülnek az anyagok.

Lebomlik, vagy sem?

Ezek a termékek lebomlanak, de ehhez olyan körülményekre van szükség, amiket mesterségesen tudunk biztosítani. Majd egyszer, jelenleg ugyanis az ipari komposztálókból sincs annyi, amennyi kellene, és a lebomló műanyagok szelektív gyűjtése sem megoldott.

Nagyon jó dolog, hogy sikerült egy alapvetően le nem bomló anyagot kiváltani. Csakhogy ahhoz, hogy ez az anyag valóban bejárja azt az utat, amit szántunk neki, a világnak még fejlődnie kell, fel kell készülnie arra, hogy az így keletkező szemetet befogadja.

kép:ksjbio99.blogspot.com

A cél alapvetően az lenne, hogy mindent, kivétel nélkül mindent képesek legyünk bekapcsolni a körforgásos gazdaságba. Ez praktikusan azt jelenti, hogy nem képzünk hulladékot, hiszen ez a fogalom a természetben tökéletesen ismeretlen, csak az emberek termelik, de mindenkinek gondot okoz. A lebomló műanyag nagyon jó dolog, akkor, ha képesek vagyunk biztosítani a gyűjtését, és a lebomlásához szükséges körülményeket. És bár az innováció kifejezetten hasznos, sokkal inkább a többször használatos, és újra kreálható anyagok felé kellene fordulni. Az üveg, a fém, a fa mind jó lehetőségek, persze kizárólag abban az esetben,. Ha használatunkat, gyűjtésüket és újrahasznosításukat is képesek vagyunk fenntartható módon megoldani.

lead kép:greensxm.com