Június 14. Péntek, Vazul

A szemétsziget is jó lehet valamire!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az óceánok megtisztítása a bennük sodródó műanyag hulladékoktól nem csak szükséges, hanem égetően fontos kérdés, hiszen csak így menthetjük mag az ottani ökoszisztémákat (persze más lépések is szükségesek, de a takarítás nem kihagyható). Ezzel a ténnyel nem is igazán vitatkozik senki, de mi lesz az összegyűjtött hulladékkal?

A szemétsziget mint alapanyag

A csendes óceánon úszik egy sziget, melyet emberi kéz alkotott. Erre azonban kicsit sem lehetünk büszkék, mivel a sziget semmi másból nem áll, csak szemétből. Mérete mostanra a kétszerese Texas kiterjedésének, és a becslések alapján 1,8 ezermilliárd darab hulladékot tartalmaz, aminek legnagyobb része műanyag.

kép:phys.org

A tisztítás szükségessége nem is kérdés, de mi legyen azzal a döbbenetes mennyiségű műanyaggal, mely így a szárazföldön kelleti majd magát? Hiszen a mostani műanyaghulladék jelentős részével sem tudunk mit kezdeni, az újrahasznosítás ezen a téren nagyon erős javításra szorulna. A kérdés megválaszolásában Linda Wang professzor lehet a segítségünkre.

Műanyagból termék

A műanyagból termék elvét régóta ismerjük, és követni is igyekszünk, de viszonylag kevés sikerrel, elvégre sajnos igen kevés részletben vagyunk képesek hasznosítani a műanyagokat, pedig azok a szelektíven gyűjtött, tisztított verzióból származnak. Mi lesz azzal a mennyiséggel, melyet az óceánból halászunk ki?

Az Indiana állambeli Purdue Egyetem csapata, melynek vezetője a professzor, megtalálta a választ, amihez, ha támogatókat is tudnak szerezni, akkor hatalmas előrelépést jelenthet a műanyagok hasznosításában.

kép: shsunward.com

Kidolgoztak egy kémiai eljárást, melynek segítségével a poliolefinek hasznos anyagokká, például könnyűbenzinné, polimerekké és tiszta üzemanyaggá alakíthatóak. Ráadásul az ilyen műanyagok 90%-a hasznosítható így, például üzemanyag formájában (ez pedig az éves üzemanyagigény 4%-át is kitenné). A poliolefinek olyan műanyagok, melyek nem tartalmaznak káros vegyszereket, illetve melléktermékeket, így ezeket főleg az élelmiszeripar alkalmazza a csomagolásokhoz. Ennek köszönhetően átalakításuk is tiszta, és hasznos anyagok nyerhetőek belőle, melyek alapanyagul szolgának számos más vegyület létrehozásához.

Ez a probléma egy részére jelenthet megoldást, ám az igazi lépés még mindig a műanyagok használatának visszaszorítása arra a szintre, melyet még 100%-ban képesek vagyunk újra felhasználni (károsanyag – kibocsátás nélkül, vagy azt teljes egészében kompenzálva), megvalósítva ezzel a körforgásos gazdaság modelljét.

lead kép:foxnews.com