Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Viharban az energia!

null

A szélerőművek olcsóbban képesek előállítani az energiát, mint a napelemes rendszerek. Vagyis nem csoda, ha egyre erőteljesebben terjednek. És ha valamire van kereslet, akkor van keret a fejlesztésére is. ez igaz ebben az esetben is, és most egy generációs ugráshoz érkeztünk.

2030

A szakemberek úgy gondolták, 2030 ra jutunk el oda, hogy lényegi előrelépést élhessünk meg a szélerőművek terén. Most már biztos, hogy odáig nem kell várni, hiszen lényegesen előbb, akár 1-2 éven belül is meglesz az a bizonyos ugrás. Ennek oka két gigaprojekt finise, ami alapjaiban változtathat az energiatermelési módszereinken.

kép:planetsave.com

Az egyikük méreteivel tűnik ki a többi közül. A Haliade-X névre keresztelt monstrum 21-re már a gyártósoron lehet. Illetve építhetnek rá egy gyártósort, mivel a mostaniakon valószínűleg nemigen férne el. A 12 megawatt energiatermelésre (16 ezer háztartás szükséglete) képes gép tornya 260 méter magas, lapátjai pedig 107 méteresek. Ezek a méretek már annyira jelentősek, hogy a légi közlekedési térképeken is jelölni kell őket. Persze offshore erőművekről van szó, hiszen ezekkel a méretekkel a szárazföldön nem is igazán lehetne helyük.

1 vihar, 50 év

Többször is olvashattunk, hogy a Nap által a Földre bocsátott energia milyen hatalmas. Egyetlen nap alatt be lehetne gyűjteni a világ egy éves energiaigényének megfelelő mennyiséget, ha a napelem technológia megfelelően fejlett lenne, és mindenhová kerülne belőle.

A szél erejét sem kell lebecsülni, hiszen egy tájfun olyan energiákat mozgat, melyeket, ha képesek vagyunk kinyerni, az 50 évnyi energiaigény kielégítésére elég. Ezt célozza a japán Atsushi Shimizu mely függőleges tengelyű, különleges szélturbinákat sorakoztat fel azért, hogy egy ilyen vihar erejét kinyerje. Az pedig külön jó hír, hogy így a pusztító erejű szél is jelentősen mérsékelhető.

kép:erdekesvilag.hu

Ezeken kívül is vannak olyan projekt, melyek igazán kecsegtetőek. Többek között a házi szélerőművek is rohamléptekkel fejlődnek, és finiséhez közeledik az a projekt is, mely lebegő szélerőművekben gondolkodik, melyek a magasabb régiók lényegesen erősebb szeleit hasznosítanák.

Ugyanakkor még mindig van egy olyan gond, mely megoldásra vár, ez pedig a tárolás kérdése. Hiszen hiába termeljük meg előre ezt a döbbenetes mennyiségű energiát, ha nem vagyunk képesek eltárolni, és felhasználni. Szerencsére ezen a téren is igen nagy lépésekkel haladunk előre.

lead kép:fishfarmsupply.ca