Június 20. Csütörtök, Rafael

Végre lépünk a pálmaolaj pusztítása miatt!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A pálmaolaj az egyik leginkább zsákutcának bizonyult kezdeményezés, mely az utóbbi időben hódításba kezdett. Ez az anyag ugyanis kezdetben nagyon kecsegtető lehetőségeket mutatott, később azonban kiderült, hogy a pusztítás, melyet a pálmaolaj kitermelése érdekében végzünk olyan mértékű, ami minden pozitív tulajdonságát felülírja az anyagnak.

Le a pálmaolajjal?

Igen, ez az az olaj, melynek termelése érdekében orángutánok százait ölték le. Ez az az olaj, ami miatt Malajzia és Szumátra esőerdei pusztulásra ítéltettek. És ez az az olaj, mellyel napi szinten találkozunk, hiszen élelmiszereink jelentős hányadában jelen van, ahogyan az üzemanyagokban, vagy a kozmetikumokban is.

kép:theirturn.net

Hódítását éppen annak köszönheti, hogy természetes, és hát ugye fából származik, vagyis a klímaváltozás elleni küzdelembe is remekül beintegrálható. Mindenki jól jár vele, kivéve azokat az élőlényeket, melyek a termelő területeken élnek. Legyen szó növényekről, állatokról, komplett, egyedi ökoszisztémákról, a pálmaolaj oltárán mind feláldozható. És éppen ez az, ami miatt a pálmaolaj népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett.

Uniós lépések

A pálmaolaj nem ördögtől való dolog, a jó tulajdonságai nem vesznek el attól, hogy mi emberek mértéktelenül és körültekintés nélkül pénzt akarunk csinálni belőle. Létezik az úgynevezett fenntartható forrásból származó pálmaolaj is, melynek termesztése ésszerű, és fenntartható keretek között folyik.

Sok vállalat döntött úgy, hogy kizárólag ezeket a forrásokat használja a pálmaolajjal kapcsolatban. Ennek oka természetesen a vásárlói és a civil szervezeti nyomás, de tény, hogy a Nestlé is 2020-ra és onnantól kizárólag fenntartható forrásból származó pálmaolajat fog használni.

kép:moityakonjang.blogspot.com

Az Unió is csapást mért a mértéktelen termelőkre, akik nem csak a természetet károsítják – ezzel együtt pedig jelentékenyen hozzájárulnak a globális felmelegedés mértékének alakulásához -, hanem az emberi munkaerőt is a végletekig kizsigerelik, valamint a gyerekmunka is a palettájukon szerepel. A csapás pedig tiltás formájában érkezik: 2030-tól fokozatosan megszüntetik a pálmaolaj használatát az üzemanyagokban. Erre a lépésre szükség is van, mivel a WWF egyik környezetvédelmi szervezet szerint csak az elmúlt 31 évben Szumátra őserdeiből 250 ezer négyzetkilométernyi tűnt el a pálmaolaj kitermelés miatt (összehasonlításul ez több, mint két és fél Magyarországnyi terület).

lead kép:animalpeopleforum.org