Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Vége a fültisztítók rémuralmának!

null

Az olaszok elkezdték megtenni azokat a lépéseket, melyek minden egyes Uniós tagállam számára kötelezőek lesznek. Itália esetében a lépés gyorsasága annak köszönhető, hogy erősen fojtogató problémát tudtak általa megoldani.

Pálcák, szatyrok, gyöngyök, isten véletek…

Az EU társintézményeinek decemberi döntése értelmében hatalmas lépéssel kerülhet előrébb a környezet és ezzel a Föld védelmének útján a világ. az Unió területén ugyanis több olyan termék is tiltólistára kerülhet, melyek egyszer használatosak, és nem újrahasznosíthatóak. Ezek között kiemelt helyen vannak az egyszer használatos műanyag zacskók, melyeket több ország is száműzött már a boltjaiból, különösebb fennakadás, vagy megterhelés nélkül.

kép:healthline.com

Ennek azonban a tengerek, óceánok, és a szárazföld ökoszisztémái is örülhetnek, hiszen így jelentősen csökkenthető a műanyagok mennyisége a természetben, melyek így nem válnak mikroműanyaggá, és nem szennyezik végső soron a mi szervezetünket sem.

Az olaszországi intézkedés most a fültisztító pálcákat célozza. Hogy miért éppen ezeket? Nem csak azért, mert teljességgel feleslegesek, nem újrahasznosíthatóak, és előttünk lebegve a vízben gusztustalanok is – tudva, hogy előtte mire is használhatták -, hanem azért is, mert a tengerparti hulladék 9%-át teszik ki az olasz csizmában!

Páca nélkül is élet az élet

A fültisztító pálca egy érdekes találmány, nagyjából egy szinten szerepel a nyelvtisztítókkal. Nem igazán tudtuk, hogy szükségünk van rá, amíg meg nem jelent, illetve megoldottuk a dolgot máshogy. Például törölközővel, vagy más textillel, hiszen a fülkagyló tisztítására ez tökéletesen elég. A pálcát a hallójáratba nyomni nem szabad, mert veszélyes, felsértheti a szöveteket vagy a dobhártyát. Ráadásul ezzel csak befelé toljuk a fülzsírt, mely így gondokat fog okozni. Ez az anyag magától távozik, ha sok van belőle, termelése pedig szabályozott, vagyis ha belepiszkálunk a rendszerbe, az felborul.

kép:canva.com

A pálcák sajnos jelentős hulladékmennyiséget tesznek ki, átlagos használatuk pedig néhány másodperc. Az ellenük való küzdelem érthető, és nem csak az tengerparttal rendelkező országok szempontjából. Az elfogadott döntés értelmében 2021-ig az összes EU-s ország polcairól száműzni kell a pálcákat, vagyis a fültisztításnak ez a kifejezetten káros módja nemsokára teljesen a múlt homályába veszhet, ha szerencsénk van, és nem találnak kiskapukat.

Az olaszok itt nem állnak meg, a következő csapás azokat a kozmetikumokat érinti majd, melyek műanyag gyöngyöket tartalmaznak, hiszen számukra a lét már csupán egyetlen évig lehetséges az országban.

lead kép:theverge.com