Június 25. Kedd, Bocsárd

Papír a digitális korban? De még mennyi!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem is hinnénk mennyire fontosak a fák az életünkhöz, mekkora hatással vannak a mindennapjainkra!

Sokan egyszerűen alapanyagként tekintenek a fákra. Ki lehet őket vágni, és egy sor remek dolgot lehet belőlük gyártani. Ez igaz is, de azzal is számolni kell, hogy ez mit okoz.

Gyártani könnyű, várni nehéz

A klímaváltozás bekövetkezésének egyik mozgatóeleme a fakitermelés elharapózása. A fák lombkoronája hatalmas mennyiségű szén-dioxidot köt meg, és termeli az éltető oxigént. Ha azonban egyre kevesebb a fa, akkor nem sok esély van az egyre nagyobb mennyiségű széndioxid megkötésére.

kép:smartfile.com

Sok helyzetben azzal érvelnek a kivágott fák mellett, hogy egy kivágás egy ültetés alapon a fák száma nem lesz kevesebb, vagyis minden rendben, csak újra kell telepíteni az irtásokat csemetékkel. Ez azonban így erős ferdítés. Egy 20-50 vagy akár 100 éves fa lombkoronája 100000, de mérettől függően akár több millió levélből is állhat a koronája. Egy csemete esetében ez a szám jó, ha az 1000 darabot eléri, és akkor már nem egy pici fáról beszélünk. Vagyis ahhoz, hogy visszakapjuk az levesztett levélmennyiségek, ami a gázok megkötéséért és termeléséért felel, vagy éveket kell várnunk (ami egy egész emberöltőt is jelenthet), vagy a kivágott terület sokszorosát kell visszatelepíteni.

Pazarlunk

A világ a digitális korban él. A fejlett társadalmakban, ahol a legtöbb papír fogy, szinte minden ember rendelkezik okostelefonnal, tablettel, számítógéppel, vagyis olyan eszközzel, amivel könnyen és gyorsan lehet üzeneteket olvasni, cikkeket átnézni, vagy akár a hirdetéseket böngészni. Ez azt jelenti, hogy technikailag semmi szükség a szóróanyagokra, vagy a nyomtatott sajtóra.

Hazánkban a direkt marketing anyagok nyomtatása éves szinten 84000 tonna papírt jelent. ezek mellett a csomagolóanyagok, italos dobozok, és más papírtermékek további 816000 tonna papírhulladékot jelentenek. Ezeknek egy jó része egyszerűen felesleges, hiszen a csomagolás is megoldható úgy, hogy az többször is használható legyen, illetve a digitális lehetőségek is jelentősen csökkentenék ezt a számot.

kép:baumpflegeportal.de

Szerencsére ma már törvény írja elő a szelektív gyűjtését a papírnak, de ez még mindig nem megoldás. Hazán energiafelhasználásának 4%-át a papír előállítása jelenti, ez pedig lehetne újrafelhasználás is. éves szinten Magyarország közel 10000000 fát vág ki azért, hogy fedezze papírszükségletét, ami hatalmas veszteség mind az erdőségeket tekintve, míg a kiadásokat szemlélve.

Odafigyeléssel ez a szám lényegesen csökkenthető lenne, ami nem csak globális szinten jelentene előnyt például a klímaváltozással szemben, hanem a pénztárcánkat is jelentősen kímélhetnénk vele.

lead kép:stateimpact.npr.org