Június 14. Péntek, Vazul

Növelhető a fotoszintézis hatékonysága?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A fotoszintézis az a folyamat, melynek során a növények képesek a nap energiájából cukrot, és nem mellesleg oxigént előállítani, miközben kinyerik a levegő szén-dioxid tartalmát. A fotoszintézis tehát létfontosságú, mind az emberiség életben maradása, élelmezése, mind pedig a klímaváltozás elleni harc során.

Önpusztító fotoszintézis

A növények fotoszintézise révén valósulhatott meg a ma ismert légkör. A rengeteg oxigén lehetővé tette a ma ismert életformák kialakulását, többek között az ember fejlődését, felemelkedését is. Ez ugyan a növényeket kicsit sem érdekli, hiszen ez a folyamat az, amivel cukrot képesek előállítani, vagyis önmagukat fenntartani. Nem utolsó sorban pedig ezzel táplálékot szolgáltatnak nekünk, embereknek is.

kép:thoughtco.com

A fotoszintézis során egy Rubisco nevű enzimet használ, mely a bolygó egyik leggyakoribb fehérjéje. Azonban a rendszer nem tökéletes. Létezik egy úgynevezett fotoreakció, vagy inkább anti fotoszintézis is. a reakció során ugyanis a szén-dioxid és az oxigén molekula nagyon hasonlóan viselkedik, így nagyjából 20%-ban a második anyag vesz rész a folyamatban. Ekkor a növény számára toxikus vegyületek jönnek létre, illetve értelem szerűen romlik a tápanyagtermelése is.

40%-os növekedés

Az Illinois-i Egyetem és az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Mezőgazdasági Kutatási Szolgálatának kutatói kikísérleteztek egy eljárást, melynek során ezt a bizonyos 20%-nyi „hibarátát” képesek eltűntetni. Hogy ez miért jó?

Elsősorban azért, mert megnövekszik a növények kalóriatartalma, illetve a több tápanyag magasabb hozamot is eredményez. Vagyis az élelmezési versenyben egy hatalmas lépést tehet általa az emberiség úgy, hogy káros mellékhatásairól egyelőre nem tudunk.

kép:pthorticulture.com

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fotoszintézis hatásfokának javulásával a növények egyre több szén-dioxidot vesznek fel a levegőből. Erre égetően nagy szükség van, mivel a klímaváltozás egyik nem várt mellékhatása miatt a növények levelei megvastagodnak, ami rontja a fotoszintézist, vagyis csökkenti a szén-dioxid felvételüket, illetve a tápanyagtartalmukat is. Ha az eljárás sikeresnek bizonyul szélesebb alkalmazás során is, akkor is minimum 10 évet kell majd várni, mire megjelenhet a mezőgazdaságban, és még évtizedeket, mire minden pontos hatását megismerhetjük. Vagyis a lehetőség ígéretes, de mindenképpen óvatosan kell kezelni a dolgot, és mind a klímaváltozás területén, mind a túlnépesedés és élelmezés területén más alternatívákat is erősen támogatni kell, hogy a kialakult gondokat orvosolni lehessen.

lead kép:evolutionnews.org