Május 5. Vasárnap, Györgyi

Megérkezett a Bolsanaro korszak az Amazonas életében

Zöld zóna
2019. január 04. 12:00
null

Beiktatták Brazília új elnökét, ami nem éppen egy jó hír, már persze akkor, ha az Amazonas esőerdeit nézzük. Amitől tartott a világ, most beigazolódott, mivel Bolsanaro megtette első intézkedéseit.

Előtérben a mezőgazdaság

A világ és Brazília számára is kiemelten fontos, hogy az Amazonas esőerdeje, illetve az ottani őslakosok kultúrája fennmaradhasson. Illetve fontos volt, mert az új elnök nem a világ tüdejét, az oxigéntermelésünk 20%-át adó esőerdőt tartja fontosnak, hanem a gazdasági fejlődést. Ezt még meg is lehet érteni, hiszen az ország szeretne fejlődni, a szegényeknek munkát, az éhezőknek ennivalót adni. De ehhez miért kell elpusztítani azt, ami mindenkinek az élet egyik alappillérét jelenti?

kép:sarajevotimes.com

Bolsanaro valahogy úgy lehet vele, hogy Föld tüdeje ide vagy oda, ez brazil terület, vagyis szabadon rendelkezhetek vele, és mindenki szerezzen magának saját tüdőt. Más nem igazán magyarázhatja azt az intézkedést, mely beiktatását követően az egyik első volt. Egészen pontosan az Amazonas területeit és az őslakosokat, valamint az ő jogaikat kezelő szervezetet beolvasztotta a mezőgazdasági minisztériumba. Hogy ez miért baj? Mert a minisztérium eltéphetetlen szálakkal kötődik a mezőgazdasági nagybefektetőkhöz. Mivel onnan jön a pénz, és nem az őslakosoktól, pláne nem az esőerdőből, így egyértelműen a vállalatoknak fognak kedvezni.

Vegyünk érzékeny búcsút?

Brazília belügye, hogy mit kezd a területeivel, ebbe nincsen beleszólása a világnak. Kivéve talán akkor, ha az a terület éppen az Amazonas őserdeje, melynek 60%-a található a Bolsanaro vezette országban.

Hogy miért olyan fontos ez a terület? Nem csak azért, mert a világ egyik leghatalmasabb folyójáról van szó, és nem csak azért, mert a Föld tüdeje itt terül el. Ettől még ez Brazília területe. Csakhogy az esőerdő olyan dolgokat is befolyásol, melyek a környező országokra is hatással vannak, ez pedig az éghajlat. Mára bizonyított tény, hogy a folyó a mellékfolyóival és a hatalmas erdőségeivel alapvetően alakítja a környék éghajlatát, csapadékeloszlását, felhőképződését, így pedig közvetve erőteljes hatást gyakorol a mezőgazdaságra is.

kép:bbc.com

Vagyis kivágható az esőerdő a termelés miatt, de Brazíliának azzal is számolnia kell, hogy a környező országok igen magas jóvátételt követelhetnek akkor, ha Bolsanaro ténykedése miatt a földjeik kiszáradnak, és a területeiken éhínséggel kell majd számolniuk. Ennek fényében remélhetőleg nem lesz olyan könnyű dolga a szélsőjobboldali vezetőnek.

lead kép:hotel-r.net

klímaesőesőerdőAmazonasFöldtüdőBrazílialevegőmezőgazdaság