Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Még a narancshéj sem bomlik le olyan gyorsan

null

Lebomlik az! – sokan ezzel a felkiáltással dobálnak különböző anyagokat szerte szét a természetben, településeken. Igazuk van? Természetesen sok esetben igen, hiszen az eldobált anyagok többsége valóban lebomlik. Az már más kérdés, hogy meddig kell nézni ahhoz, hogy ez megtörténjen.

Csak papír, csak gyümölcshéj, csak….

Nagyon könnyen mondjuk rá egyed dolgainkra, hogy majd lebomlik a természetben. Sőt, azzal nyugtatjuk magunkat, hogy még jót is tesz az erdőnek, a fűnek, a növényeknek, hiszen szerves anyag, tápanyag formájában tudják majd hasznosítani azt a parkok „lakói”.

kép:vitaminszalon.hu

A dolog iróniája, hogy igazuk van, ezzel nem lehet vitatkozni. A papír, a banánhéj, az almacsutka mind lebomlik a természetben, és táplálja a talajt is. Csakhogy, ha mindenki így gondolkodna, akkor egy hét után egy kellemes, parkban tett séta rothadásszagú, térdig hulladékban gázoló kihívássá változna, amit mindenki felháborodással venne tudomásul, és követelné a terület megtisztítását.

Nem szabad elfelejteni, hogy bár az anyagok valóban lebomlanak, ehhez időre van szükségük. És tény, hogy az almacsutka teljesen természetes anyag, de nem akkor, ha egy hét leforgása alatt 300 darabot dobálunk el egy olyan területen, ahol almafa még csak ötletszerűen sem volt soha.

Mennyi az annyi?

Mivel hajlamosak vagyunk magunkat azzal vigasztalni, hogy „majd lebomlik”, egy kis táblázat segítségével megismerhetjük, hogy meddig is tart az a „majd”. Innen jól látható, hogy a szerves hulladéknak a komposztban van a helye, hiszen itt gyorsabban válik újra használhatóvá, és a szemünknek, környezetünknek sem teszünk vele rosszat.

Anyag

Lebomlási idő

papír törlőkendő

2-4 hét

banánhéj

3-4 hét

papír táska

1 hónap

papír újság

1,5 hónap

narancshéj

6 hónap

tejes doboz

5 év

cigaretta csikk

10-12 év

bőr cipő

25-40 év

polisztirol hab

50 év

alumínium konzervdoboz

200-500 év

műanyag palack

450 év

eldobható pelenka

550 év

műanyag zacskó

200-1000 év

üveg

1-2 millió év

kép:coresight.com.au

A fenti táblázatot szemlélve újra és egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az a jó szemét, ami nincs. Az újrahasznosítás, és nem a szétdobálás a megoldás, még abban az esetben sem, ha egyébként az adott dolog lebomlik. A folyamatos hulladékszennyezéssel ugyanis ökológiailag is erősen befolyásoljuk környezetünket, a nem megfelelő kezelési folyamatoknak köszönhetően pedig a klímaváltozáshoz is hozzájárulunk.

lead kép:reasonsforgod.org