Június 13. Csütörtök, Anett

Hazai innováció az élhetőbb városokért

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egyre többen és egyre intenzívebben keresik a megoldást egy olyan elhanyagolt problémára, melyre csak az utóbbi néhány évben figyelhettünk fel. Ez a gond nem más, mint a fényszennyezés, melynek megoldására most egy innovatív hazai megoldás is született.

Alkalmazkodó lámpák

Az ELTE Savaria Egyetemi Központjának vezetésével, az Eszterházy Károly Egyetem és a Kaposvári Egyetem segítségével egy olyan megoldást sikerült kidolgozni, melyet most két településen is teszteltek, és amely hazánkban egyedülálló, de világviszonylatban is igen ritka.

kép: fenyszennyezes.hu

A fejlesztés lényege, hogy olyan LED fényforrásokat használnak, melyek alkalmazkodnak az éjszaka szakaszaihoz, így csökkentve a fényszennyezés mértékét, és elősegítve, hogy elkerülhetőek legyenek azok az egészségügyi problémák, melyekre az utóbbi évek kutatásai mutattak rá a LED-ek egy csoportjával kapcsolatban. A megoldás egyelőre nagyon jól működik, a két település, Bárdudvarnok és Répáshuta örül a fejlesztett rendszernek, hiszen éjszakáik is nyugodtabbak lettek. Nem utolsó sorban pedig ez a megoldás egy lépéssel közelebb viszi a Zselici és a Bükki Csillagoségbolt-parkokat ahhoz, hogy még lenyűgözőbb látvánnyal találkozhassanak a látogatók.

Mitől olyan jó?

A LED világítás egyik legnagyobb előnye az, hogy jelentős energiamegtakarításra képes. Ez pedig nem csak azért fontos, mert így olcsóbb a működtetése, hanem azért is, mert ez a megtakarítás országonként is igen jelentős, nem is beszélve a világviszonylatról. Az energia felhasználásának csökkentése pedig a klímaváltozás elleni harcnak az egyik alapja, hiszen egészen addig, míg a szükséges energia fosszilis hordozókból, szennyező megoldásokból származik, addig a lehető legkevesebbet kell belőle felhasználni (bár utána sem kell pazarolni semmit).

kép:fenyszennyezes.hu

A LED terjedése nagyon üdvös, de többnyire a hideg fehér árnyalatokat keressük, hiszen ezek fénye erősebb. Sajnos azonban ezeknél a tónusoknál a kék fényösszetevő magasabb, mint a meleg fehér, vagy éppen a borostyán sárga tónusok esetében. A kék LED pedig egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami hatással van az emberekre, és az állatokra is. az árnyalat kémiai reakciót indít el a szervezetben, melynek hatására a melatonin nevű hormon lebomlik. Ez az anyag fele az álmosság jelentkezéséért, illetve a pihentető alvásban is jelentős szerepet játszik. Csökkent mennyisége álmatlanságot, a pihenést hiányát eredményezi. És – bár kevesen tudják – a nem alvás gyorsabban öl, mint a szomjúság. Ha pedig valami ilyen káros lehet, az kisebb dózisban is megteszi hatását, így elősegíti számos betegség kialakulását, illetve az életminőség romlását is.

Az új fejlesztésnél ezért arra helyezték a hangsúlyt, hogy ezt a hatást kompenzálni lehessen, miközben energiát takarítanak meg, és csökkentik a fényszennyezés mértékét is. ennek megfelelően a köztéri lámpák kizárólag lefelé világítanak, és a meleg fehér árnyalatot használják. De ezt is csak az éjszaka kisebb, forgalmasabb részében, vagyis kora este és hajnalban, amikor az emberek már munkába mennek. Éjjel a lényegesen kellemesebb borostyán sárga fény világít, mely kék összetevőben igen szegény, és a szemnek is pihentetőbb, valamint ez az árnyalat jelentősen csökkenti a fényszennyezés mértékét is. ennek köszönhető, hogy az említett két településen a csillagok is sokkal nagyobb számban figyelhetőek meg, mint eddig. Ez a megoldás remélhetőleg gyorsan terjed majd, így óvva a klímát, és feltárva előttünk az égbolt rég elfeledett képét.

lead kép:fenyszennyezes.hu