Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Gorillákat menthet a leadott régi mobilokkal

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az újrahasznosítás sokak szemében az új kor egy olyan hóbortja, amiről majd leszoknak az emberek, nem kell vele különösebben foglalkozni. Ha meg is teszik, hogy szelektálják a hulladékot, az inkább az olcsóbb szemétszállításnak szól, semmint a környezettudatos gondolkodásnak.

Szelektálás = élet

A hulladék felhalmozódása – vagyis sokkal inkább jó szó a felhalmozása – az emberiség egy olyan hóbortja, amit a természet soha nem tesz meg. a körforgásban mindennek megvan a maga helye, minden visszakerül a rendszerbe, még akkor is, ha egy darabig azon kívül éli életét. Az emberi életvitel azonban ettől merőben eltér.

kép: cashify.in

A szerves hulladékból tápanyag dús föld lesz, majd abból termény, ami újra fogyasztható, és így tovább. Legalábbis alapesetben, ha csak a szerves hulladék nem végzi minden egyébbel együtt egy szeméttelepen, ahol nem sok esélye van arra, hogy visszajusson a földbe. Vagy ha igen akkor némi méreganyaggal karöltve teszi ezt meg.

A hulladék kezelése – az eddigi formában – teljesen fenntarthatatlan, és a szelektív gyűjtés szükségessége megkérdőjelezhetetlen. Azonban ennek belső elhatározásból kéne jönnie, ebben az esetben ugyanis nem állnánk meg a műanyag – fém – papír – üveg négyesnél. Szelektíven gyűjtenénk olyan hulladékokat is, mely sok esetben az életben maradás lehetőségét kínálná fel eltűnőfélben lévő élőlények számára.

Mobilokat elő

A statisztika szerint nagyjából 400 millió kallódó mobiltelefon van a világon, aminek egyáltalán semmi haszna. Nem telefonálunk velük, többségük még csak nem is működik, csak egyszerűen a fiókban lapul. Szinte minden modern társadalom polgára rendelkezik ilyen készülékkel, és nem is tudja, mekkora lehetőség lapul a szekrényében.

kép:theatlantic.com

Egy friss kutatás alapján, melyet a Dél-Ausztráliai Egyetem és a Victoriai Állatkertek kutatói készítettek kiderült, hogy mekkora potenciál is rejtőzik a ki nem dobott mobilokban. A készülékek ugyanis olyan ritka, és nehezen hozzáférhető anyagokat tartalmaznak, mint az arany, a platina, vagy éppen palládium, nóbium. A sor itt még nem ér véget, más ritkaföldfémek is megbújnak a műanyag és fém borítások alatt, melyeket – szelektíven gyűjtött mobilok esetében – viszonylag könnyen vissza lehet nyerni. Mindenképpen könnyebben, mint újra bányászni őket, amivel pedig olyan élőlények életterét pusztítjuk el, mint a Kongó területén élő Gorillák. A főemlősök egyébként is veszélyeztetett faj, de ez a bányásztársaságokat kevéssé hatja meg, ha arról van szó, hogy a világ mobiltelefon éhsége kielégítése – és a profit – reményében új bányákat nyithatnak a gorillák élőhelyein. Ezzel letarolják az ottani erdőket, nem csak a majmok, hanem számtalan más élőlény fennmaradását is ellehetetlenítve.

A szelektív gyűjtés tehát nem csak arról szól, hogy így nem kell majd a szemétlerakóban a kupacokat bámulni, és messze nem hóbort. A hulladék újraértelmezése, és a hulladékmentes élet az egyetlen lehetőség arra, ahogy letegyük egy hosszú távon is fenntartható társadalom alapjait!

lead kép:phys.org