Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Sokszor nem is tudjuk, milyen pusztító jelenségek vannak jelen bolygónkon...

Világidőjárás
2023. november 26. 08:00
Flag,Of,Madagascar,Burning,In,War,,Wildfire,,Crisis,,Collapse,(3d

Nehéz pontos képet kapni arról, hogy a klímakatasztrófa egyes területeken milyen pusztításra képes. Ennek egyik legzavaróbb oka, hogy sok esetben az országoknak egyszerűen nincsen arra pénze, hogy a megfelelő eszközökkel rögzítse a kiugró értékeket - így pedig sem felkészülni nem tudnak ezekre, sem megfelelően védekezni ellenük.

Madagascar,Flag,With,Thermometer.,3d,Rendering,Isolated,On,White,Background
Fotó: natatravel

Ez jellemző az afrikai országokban számos területen. Legutóbb októberben Madagaszkáron pusztított erős hőhullám, mely ráadásul milliókat érintett és mivel az ország 90%-a szegénységben él, így igen érzékenyen érintette a területet. 

Waves,On,The,Beach,With,View,Of,Wreckage,Boat
Fotó: ashadhodhomei

A tudósok számára nem ismeretlenek ezek a jelenségek, amikkel kapcsolatban kimutatták, hogy már most 1,2°C-kal átlagosan melegebbek a hőhullámok, ráadásul a csúcshőmérsékleteket is jellemzően ugyanennyivel tolja feljebb a klímakatasztrófa.

Perfect,Beach,With,Crystal,Turquoise,Sea,On,Maldives,Island,,Travel
Fotó: Iurii Dzivinskyi

Mindemellett azt is ki lehet jelenti, hogy ilyen hőhullám az ember okozta felmelegedés nélkül egyszerűen nem jöhetne létre. Az itt élő és itt dolgozó tudósok pedig arra is rámutattak, hogy a klímakatasztrófa többnyire a gazdag országok “terméke” és súlyosságát is azok táplálják, ám elszenvedői legerősebben a szegény régiók. Afrikában 2022-ben 13 000 ember halálát okozták a szélsőséges időjárási jelenségek, ez pedig több, mint bármelyik másik kontinensen.

 

 

hőségveszélyhőhullám