Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Pilar esőbe fullasztja Salvadort - 2 halálos áldozata már van a viharrendszernek

Világidőjárás
2023. november 04. 14:00
null

A Pilar trópusi vihar leginkább Salvador lakosainak mindennapjait keserítette meg. A legnehezebb helyzetben a part menti települések voltak, de nem jártak sokkal jobban a belső részek sem, hiszen a viharrendszer elképesztő mennyiségű csapadékkal öntötte nyakon az országot.

kép: Orlando SIERRA - AFP

Néhány nap leforgása alatt 1000 mm-t meghaladó mennyiségeket is mértek Salvadorban, Perquin pedig nem kevesebb, mint 2500 mm csapadékkal számolhatott. A napi szinten 200-500 mm csapadék hatalmas nyomást helyez a folyókra és a vízelvezető rendszerekre.

Pilar eddig nem landolt a szárazföldön, és várhatóan a vihar magja nem is fogja elérni azt. November 1-én szinte megállt a partok közelében, haladási sebessége 2 km/h-ra esett vissza. Ezzel a helyzet csak romlott, hiszen a vihardagály, az esőzések és a pusztító erejű szelek így időt nyertek a rombolásra.

A rendszer eddig két halálos áldozatot követelt, illetve egy 18 éves férfi eltűnt. Salvador helyzete kifejezetten nehéz, ennek megfelelően az egész országban szükségállapotot hirdettek ki, ráadásul az esőzésekkel a következő napokban is számolni kell majd.

képek és lead kép: Marvin RECINOS - AFP

áldozatviharrendszerSalvador