Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Mozgolódik a Mount St. Helens

Világidőjárás
2023. november 05. 08:00
null

A Mount St. Helens mozgolódása minden esetben aggodalommal tölti el a szakemberek és az észak-amerikai kontinens lakóinak szívét. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a hegy 1980-ban gigantikus kitörést produkált, ami örökre nyomot hagyott az emberek emlékezetében.

Akkor 57 ember halt meg és mintegy 600 négyzetkilométernyi erdő vált semmivé. A hegy nem felfelé, hanem oldal irányban tört ki, ennek megfelelően az északi lejtő felrobbant. A kitörés során a vulkán 401 métert veszített a magasságából.

2023 júliusa óta a Mount St. Helens szeizmikus aktivitása egyre jobban növekszik, ami aggodalomra ad okot. Legalábbis a környéken élők számára, mert a szakemberek szerint a kitörésre kicsi esély mutatkozik.

A hegy a hatalmas kitörése óta többször is produkált kisebb kitöréseket, vagyis erősen aktív. Ennek ellenére sokszor történt már meg, hogy hónapokig tartó szeizmikus aktivitást produkált a hegy, azonban ez nem vezetett kitöréshez, ha más adatok emelkedése nem kísérte a jelenséget. Most pedig éppen erről van szó, vagyis remélhetőleg a hölgy csak mozgolódik, de nem fakad majd dalra.

képek és lead kép: shutterstock

vulkánMount St Helenshegy