Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Megújuló energiát termelő fa lehet a városok zöld energiájának jövője

Világidőjárás
2023. november 23. 11:00
null

Nem olyan egyszerű megoldani a városi zöld energia termelését, hiszen itt kevés a hely. Szeretnénk a tetőket kertekkel benépesíteni, hogy növeljük a zöldterületet és a biodiverzitást, de akkor a tetőre integrálható napelemeknek és szélenergiát kiaknázó szerkezeteknek nem marad hely. A talajon hasonló a helyzet. De mi lenne, ha a kettőt kombinálnánk?

Kép: newworldwind.com

Egy francia vállalkozás, a New World Wind egy új lehetőséggel próbálkozik, amit Aeroleaf névre kereszteltek. Tulajdonképpen egy 10 méter magas, fa-szerűen szerteágazó karokkal rendelkező építményről van szó, mely sok kisebb napelemes panelt, illetve szélturbinákat tartalmaz.

kép: newworldwind.com

A szerkezet így nem csak a napfényt, hanem a szelet is képes hasznosítani, ami komoly előrelépést jelent. Maga a design nem teljesen új, hiszen 2012 óta Budapesten, a XII. kerületben is áll két olyan “fa”, melyek feladata a megújuló energia termelése, ezek azonban “csak” a napenergiát aknázzák ki.

kép: newworldwind.com

A termelése sem elhanyagolható. Nem a hálózatba táplál, hanem közvetlenül az épületekbe, vagyis önfogyasztásra, ráadásul mérete miatt a madarakra sem veszélyes. Hatékonysága pedig igen jó, hiszen egy átlagos családi házon egy 4kW-os napelemes rendszer éves termelése kb.: 3600 kWh, ezzel szemben a fa termelése akár 36 000 kWh-is lehet, igaz, ehhez azért egész évben jelentősebb szélre van szükség. A reálisabb számok szerint a termelése nagyjából 18 000 kWh körül mozog, de még ezzel is messze túlszárnyalja a napelemes rendszereket, köszönhetően annak, hogy éjjel is képes az energiatermelésre.

 

 

energiavárosszélNap