Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Komoly baj lehet az izlandi vulkánkitörésből

Világidőjárás
2023. november 16. 14:00
null

Izlandon, a jég és a tűz otthonában a Reykjaves félszigeten nyugalmas volt az élet. Bár a területen több aktív vulkán is van, mintegy 800 éven át csendben voltak, elkényeztetve ezzel a helyieket. 2019-ben azonban ez a helyzet megváltozott, és a vulkánok hangja azóta sem csillapodott.

Grindavik városa érzi ezt a leginkább, hiszen a területen - mely több várost is érint - több száz földrengés történt az utóbbi napokban, de az említett város kénytelen szembenézni a kitelepítésekkel is, mivel 3500 lakosát a hatóságok kimenekítik a területről.

A szakembereket a magmabeömlés gyorsasága, a földmozgások, valamint a felszín emelkedés mértéke aggasztja. Ez olyan mértékű, hogy a területen szükségállapotot is hirdettek. A földkéreg mozgolódása már önmagában is okoz károkat, hiszen az utak és az épületek megsínylik az ilyen mozgásokat. A szakemberek azonban két lehetséges forgatókönyvet is kidolgoztak a kitöréshez, és ebből a második aggasztó.

Az első esetben a szárazföldön következik be a kitörés, mely alapvetően egy magmakiömléses folyamat lesz, lávaszökőkutakkal - ez sem veszélytelen, de elmarad a második lehetőségtől. Ebben egy víz alatti kitörés lehetőségével is számolnak, mely nem csak a híres turistalátványosságot, a Kék Lagúnát érintené, hanem a közelben elhelyezett geotermikus erőművet, mely mintegy 30 000 háztartás energiaellátásáról gondoskodik, illetve Grindavik városát is, melyet éppen erre való tekintettel ürítenek ki a hatóságok.

A képek illusztrációk.

képek és lead kép: shutterstock

Reykjaveskitörésváros