Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Kelet-Afrikában pusztít a víz

Világidőjárás
2023. november 18. 08:00
null

Nálunk szokatlanul meleg volt az október, Kelet-Afrikában pedig szokatlanul csapadékos. Ráadásul nem is csak egy országban, hanem több területen is kiterjedt áradásokkal és földcsuszamlásokkal kellett számolni az októberi és novemberi esőzések kapcsán.

kép: Hon. Abdul Haro (Kore)- MP, Mandera South

Szomália, Burundi, Etiópia, Kenya és Malawi is küszködik a víz jelentette kihívásokkal, az infrastruktúra mind az 5 érintett országban hatalmas károkat szenvedett, az elöntött területekről pedig több 10 000 családnak kellett kiköltöznie.

Az épületekben és az infrastruktúrában esett károk mellett komoly gondot jelentenek a gödrös latrinák, melyek a nagy esőzésekben sokszor összeomlanak, illetve a betörő víz kimossa azokból tartalmukat. Ezzel rendkívüli módon nő meg a fertőzésveszély, arról nem is beszélve, hogy a tiszta ivóvízhez való hozzáférés is nagy mértékben korlátozódhat.

Kenya áll a legrosszabbul az áldozatok tekintetében, itt már 15 ember vesztette életét az áradásokban, Szomália 14 halálos áldozattal számolhat, Burundi 4, Malawi pedig 1 halálos áldozatot könyvelt el eddig. Etiópia sem úszta meg az esőzéseket halálos áldozatok nélkül, ám a pontos számokat egyelőre nem lehet tudni.

képek és lead kép: ARD-AFRICAN

esőzésföldcsuszamlásáradás