Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Kaliforniába légköri folyók érkeznek - számítani lehet a pusztító erejükre is

Világidőjárás
2023. november 19. 14:00
null

Kalifornia jellemzően a szárazság és a vízhiány kapcsán kerül be a hírekbe, ha az időjárásról van szó. Esetleg a rettenetes nagy melegek jöhetnek még szóba, most azonban éppen a rendkívüli csapadékmennyiség az oka, hogy foglalkoznak vele a lapok.

A területen ugyanis egy hatalmas viharrendszer van alakulóban, ahol több, alacsony nyomású rész is találkozik, így a szakemberek arra számítanak, hogy minimum egy, de nagy valószínűséggel több légköri folyó is kialakul.

Ezekben a jelenségekben a csapadék mennyisége hatalmas méreteket képes ölteni, így szinte biztosan számolni lehet a víz pusztító erejével is. Az alacsonyabban fekvő észak-kaliforniai részeken 25-50 mm csapadékot várnak, a magasabban fekvő területek azonban 50-150 mm-rel is számolhatnak. A Sierra hegység pedig mintegy 30 cm-nyi havazásra készülhet fel a folyók nyomán.

A rendszer lassan vándorol, eléri Dél-Kaliforniát is, ahol akár 50 mm csapadék is érkezhet egyetlen nap leforgása alatt. Ez elsőre ugyan nem tűnik soknak, de ez a havi átlag több, mint kétszerese, vagyis jelentősen megterheli az itt élőket.

képek és lead kép: shutterstock

vízDél-Kaliforniahavazás