Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Hatalmas kitörést produkált a Klyuchevskoy

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Fokozódott a Klyuchevskoy vulkán aktivitása Kamcsatka területén. A hegy már egy ideje narancssárga riasztási szinten működik, ezt egyelőre nem módosították, még a kitörési aktivitás fokozódása miatt sem.

kép: ALEXANDER LEDYAYEV, AP

Október 31-én azonban már nem maradt más választás, hiszen a vulkán egy újabb, erőteljes, robbanásos kitörést produkált, melynek során a felemelkedő hamuoszlop elérte a 14 km-es magasságot. Ez pedig már a piros tartományba tolja a repülési színkódot, azaz a terület tiltott zónává vált.

A kitörés során nem csak hamu, hanem láva is nagyobb mennyiségben távozott a vulkánból, ráadásul mindezt igen látványosan tette. 500 méter feletti magasságot értek el a lávaszökőkutak, miközben több lávafolyam is kialakult, melyek hosszan elnyúlva világították meg a hegy oldalát.

A vulkán közvetlen közelében egyetlen település sincsen, ilyen formán maga a kitörés inkább érdekes semmint veszélyes. Ám a 14 km-es magasságig emelkedő hamufellegeket már a szél is magával ragadja, és 192 km-es távolságig szállítja, ebből pedig már akadhatnak problémák.

A képek illusztrációk

képek és lead kép: volcano.si.edu