Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Fekete havazás volt Moszkvában Bettina nyomán

Világidőjárás
2023. november 30. 11:00
null

Oroszországban létezik egy kifejezés, a “fekete hóvihar”. Ezt az erősen északi tájakon jelentkező havazásra használják, mikor a sűrű hóesés és a szél olyan körülményeket hoz létre, hogy a pelyhek a talaj felett vízszintesen repülve jelentősen lecsökkentik a látótávolságot.

bnn.network

Ez a ritkábban lakott régiókban is komoly gondokat képes okozni, most azonban a Bettina vihar – mely a Krím-félszigetet is feldúlta - “ajándékozta” meg vele Moszkvát. Az orosz fővárosban néhány óra leforgása alatt a havi csapadékmennyiség mintegy 35%-a érkezett.

EUMETSAT-Meteosat

Ráadásul ez hó formájában. A november 27-én jelentkező havazás olyan sűrű volt, hogy a széllel párosulva 100 méter alá csökkentette a látótávolságot, ezzel katasztrofális helyzetet teremtett a közlekedésben. Ezt csak tovább fokozta, hogy dacára a pluszban bevont hótakarító egységeknek - és az orosz hótakarító munkások gyakorlatának a nagy havazások terén - az utakon több centis hóréteg alakult ki.

watchers-news

Az autós közlekedés szinte teljesen megbénult, de több repülőjáratot is törölni kellett. Ráadásul a “fekete havazás” még november 28-án is folytatódott, vagyis a helyzet jelentős romláson ment keresztül.

lead kép: bnn-network

bettinaMoszkvahavazás