Április 28. Vasárnap, Valéria

Erősen mozgolódik az Anak Krakatau

Világidőjárás
2023. november 05. 14:00
null

Az Anak Krakatau vulkánt mindig is szemmel tartották a szakemberek. Ez nem csak annak köszönhető, hogy egy aktív vulkánról van szó, hanem annak is, hogy elődje a Krakatau (1883. augusztus 26.-i kitörése 36 ezer áldozatot követelt, megsemmisítve a szigetet is) pusztító erejű kitörését akár meg is ismételheti a hegy.

2018 óta pedig az aktivitása is fokozott, ami együtt jár a földrengésekkel, kisebb – nagyobb kitörésekkel. Ezekkel még nem is lenne akkora gond, azonban mindezek együtt változtatják a hegy alakját.

Ez pedig már aggodalomra ad okot, különösen most, hiszen október 28-án erősödő szeizmikus aktivitást produkált a hegy. Ez nagy eséllyel a magma mozgolódása miatt van, azaz a hatóságok felkészülnek egy esetleges nagyobb kitörésre.

Ennek eredménye, hogy az Anak Krakatau körül egy 5 km-es biztonsági zónát hoztak létre, ezen belülre csak külön engedéllyel lehet menni. Különösen nagy figyelmet fordítanak a hajósokra, mivel a hegy kitörése számukra lenne a leginkább veszélyes, de az 5 km-es zóna már bőven érinti a környező szigeteket is.

képek és lead kép: shutterstock

vulkánföldrengésAnak Krakatau