Április 27. Szombat, Zita

Érkezik az első tóhatású havazás a Nagy Tavakhoz, akár méteres hóréteget hagyva maga után

Világidőjárás
2023. november 29. 11:00
Alden,New,York;,19,November,2014.,A,Front,End,Loader

A Nagy Tavak környékére minden télen érdemes figyelni, mert igen érdekes természeti jelenségeket lehet itt megfigyelni - bár ezeket át is élni jellemzően már nem olyan jó dolog. Most három viharrendszer találkozásának lehetünk tanúi, melyek egy jelentős rendszerré olvadnak össze a tavak felett.

@brittany-dur.

A hidegbetörés révén pedig a szakemberek az első jelentős tóhatású havazásra figyelmeztetnek az idei télen, mely helyenként akár az 1 métert meghaladó hómennyiséget is eredményezhet. A vihar különlegessége azonban nem ez.

kép: reuters

A nagy havazással várhatóan komolyabb útlezárások is együtt járnak majd, sőt, áramkimaradásokkal is lehet számolni, ami a fűtés szempontjából nem éppen szerencsés helyzet. Mégis, a viharban a havat leszámítva nyárias hangulat is uralkodhat.

@brittany-dur.

Pontosabban ez azt jelenti, hogy a jelentős hó és a metsző, erős szél mellett mennydörgéssel és villámlással is lehet számolni, ami nem egy szokványos jelenség egy hóviharban. A nyári viharokkal ellentétben azonban a meleg nem fenyegeti az ittenieket, sőt, a kellemetlen hideget a szél miatt még alacsonyabbnak érezhetik, akár 11°C-kal is. Valamint a szél a tavak vizét is kihordja majd a mederből, így azok vastag jégpáncélként dermedhetnek rá az ottani házakra, autókra, tereptárgyakra.

tóhatáshavazás