Május 12. Vasárnap, Pongrác

Elképesztően heves áradások Dominika történetének legnagyobb esőzése után

Világidőjárás
2023. november 23. 08:00
null

November 19-re a heves esőzések már szinte semmit nem kímélnek a Dominikai Köztársaság területén. November 17-óta érkezik hatalmas mennyiségben a csapadék, mely vasárnap rekordot is döntött.

Fotó: AFP

A legutóbbi rekord 2022 november 4-én volt, akkor 266 mm csapadék érkezett egyetlen nap leforgása alatt. Ez most megdőlt, ráadásul nem is kevéssel, hiszen november 19-én 431 mm esőt regisztráltak a szakemberek.

A legsúlyosabban érintett részek közt van a főváros, Santo Domingo is, ahol az utakon dübörgő áradat nem csak az autókat ragadja magával, de még az aszfaltot is feltépi. Az eddigi adatok alapján több, mint 2600 épület sérült meg súlyosabban, 5 híd és 6 főút vált az áradások áldozatává, ráadásul mintegy 45 település elszigetelődött, azokat autóval megközelíteni lehetetlen.

Az eseményekben a Santo Domingoba érkező egyik autópályán a támfal is összeomlott, 9 halálos áldozatot követelve. Az országban eddig 21 ember halt meg az időjárási szélsőségek miatt, köztük több külföldi állampolgár. Az esőzéseknek azonban még koránt sincsen vége, vagyis a helyzet még jelentősen romolhat.

 

 

esőáradásélet