Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Az Otis hurrikán kuriózum, de sajnos egyre több ilyen lesz...

Világidőjárás
2023. november 02. 11:00
null

Az Otis hurrikán egy életre beírta magát Mexikó történetébe. Ez pedig nem csak annak köszönhető, hogy hatalmas számban szedte áldozatait, hanem annak is, hogy tudományos szempontból is kiemelkedik a többiek közül.

kép: SALVADOR VALADEZ - AFP

A hurrikán úgynevezett bombogenezisen, vagyis robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, ami azért nem olyan ritka, ám annak mértéke egészen elképesztő. Egyetlen napra volt szüksége ahhoz, hogy trópusi viharból 5-ös kategóriájú hurrikánná növekedjen.

Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt 118 km/h-ás szélerősség növekedést produkált. Ezt egyetlen hurrikán volt képes eddig felülmúlni, a 2015-ös Patricia hurrikán, mely 193 km/h-ás fejlődést produkált ugyanennyi idő leforgása alatt.

kép: SALVADOR VALADEZ - AFP

A tudósok szerint Otis bombogenezise igen nagy mértékben köszönhető a klímakatasztrófának, hiszen a melegedést 90%-ban az óceánok nyelik el, egy ilyen “forró” foltot használt ki Otis mely nem kevesebb, mint 31°C-os volt. Mindemellett azt is érdemes megjegyezni, hogy Mexikó acapulcoi részén igen ritkán landolnak csak erősebb viharok. Hurrikán eddig csak egy ért partot ezen a szakaszon, 2017-ben Acapulcotól mintegy 80 km-re landolt Max, az 1-es kategóriájú hurrikán.

kép: FRANCISCO ROBLES - AFP

lead kép: FRANCISCO ROBLES - AFP

klímakatasztrófaviharOtis