Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

A Pilar trópusi vihar érkezik Közép-Amerikába

Világidőjárás
2023. november 03. 11:00
null

Közép-Amerika számára mozgalmasan telik az idei hurrikánszezon. Sorra érnek partot a területen a viharrendszerek, és a szezonoknak még nagyon messze van a vége. Most a csendes-óceáni hurrikánszezon 16. nevezett vihara érkezik, Pilar.

kép: NOAA

Ezúttal a célpont El Salvador és Nicaragua és bár Otis esetében sem sikerült megjósolni a bombogenezist, Pilar nagy valószínűséggel trópusi viharként ér majd partot. Sokáig nem időzik, várhatóan ezután visszafordul a nyílt víz felé.

A rendszer hatalmas mennyiségű csapadékot szállít, illetve jelentős vihardagállyal lehet számolni érkezése nyomán. Az érintett területeken október 30-tól, a vihar landolásának napjától figyelmeztetések vannak érvényben a villámáradások és a jó eséllyel jelentkező sárlavinák kialakulása miatt.

kép: NOAA-GOES-East

Pilar ráadásul nem hagyja el a területet nyomtalanul. Bár nem sokáig időzik a partoknál, a nyílt tenger felé fordulva ereje visszatér, és noha már szárazföldet nem veszélyeztet, az általa generált hullámzás még napokig jelent komoly veszélyt a környező vizeken.

kép: Marvin RECINOS - AFP

lead kép: zoom.earth

NicaraguaPilarviharrendszerEl Salvador