Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

100 évben csak egyszer történik olyasmi, ami most Szomáliában zajlik

Világidőjárás
2023. november 18. 14:00
null

Szomália rendszerint az aszály miatt kerül be a hírekbe, ami nem is csoda, hiszen Afrika szarván ez igencsak jellemző jelenség. Most azonban két időjárási jelenség is összejátszott abban, hogy ez jelentősen megváltozzon - és ez igen ritka, egy évszázadban talán egyszer történik ilyesmi az ENSZ leírása alapján.

kép: Watchers.news

Az El Nino és az Indiai-óceáni dipólus együttes hatása, hogy Szomáliában - de a szomszédos területeken is - rendkívül heves esőzések pusztítanak, melyek áradásokat és földcsuszamlásokat váltanak ki.

Csak Szomália területén mintegy 450 000 embernek kellett elhagynia otthonát, köztük olyanoknak is, akik a vallási ellentétek miatt eleve menekülttáborokban éltek, mivel az áradások ezeket a területeket is elmosták.

A víz jelentősen növeli a fertőzésveszélyt, de az ENSZ már most felhívta a figyelmet arra, hogy Afrika érintett részei rendkívüli segítségre fognak szorulni, hiszen mintegy 1,5 millió hektár termőterület is jelentős mértékben sérült, vagyis az élelmezési válság az amúgy is igen érzékeny közösségben borítékolható.

kép: AP Photo-Farah Abdi Warsameh

lead kép: AP Photo-Farah Abdi Warsameh

AfrikaaszályesőzésSzomália